Άνοιξε για το κοινό η βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου

DSC00748
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης Χανίων, «φιλοξενείται» πλέον η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η συλλογή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε δωρίσει στο δήμο Χανίων η Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων περίπου 8.500 τόμους βιβλίων, παλιές εκδόσεις από το 1513, περιοδικά της εποχής, Εφημερίδες της Κυβερνήσεως από το 1833 και το προσωπικό σημειωματάριο του Εθνάρχη.

Η βιβλιοθήκη που είναι πλέον ανοικτή για το αναγνωστικό κοινό δεν αποτελεί μονάχα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές, αλλά και ένα καθρέπτη της ευρυμάθειας του Ελευθερίου Βενιζέλου που, όπως προκύπτει από την πλουσιότατη συλλογή των βιβλίων υπήρξε δεινός βιβλιοφάγος.

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συλλογή είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος συλλογής είναι ξενόγλωσσα βιβλία, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν και τίτλοι βιβλίων στα τουρκικά και τα ρώσικα.
Πολλά από τα βιβλία της συλλογής Βενιζέλου φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις των συγγραφέων τους, όπως της Πηνελόπης Δέλτα και του Κωστή Παλαμά.

«Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί τη σπουδαιότερη δωρεά προς τον δήμο Χανίων και τη δημοτική βιβλιοθήκη» δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης ανακοινώνοντας ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που αναμένεται στα Χανιά για τις κεντρικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης Βιβή Χουδαλάκη επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της συλλογής Βενιζέλου έγινε εφικτή έπειτα από την αντιμετώπιση των ζητημάτων της μηχανογράφησης όλου του υλικού της βιβλιοθήκης και της ταξινόμησης των βιβλίων, αλλά και της καλύτερης αξιοποίησης των χώρων που διαθέτει η συλλογή.

Όπως ακόμα επεσήμανε, η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν θα λειτουργεί ως δανειστική ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα της επίσκεψης σε αναγνώστες και ερευνητές να εργάζονται σε αυτό τον χώρο, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε σχολεία καθώς και εκδηλώσεις.

Η κ. Χουδαλάκη αναφέρθηκε ακόμα σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την βιβλιοθήκη Βενιζέλου. Όπως είπε, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετακίνησε τη συλλογή του από την Αθήνα στο πατρικό του σπίτι στη Χάλεπα Χανίων για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί. Το 1941, επιτάχτηκε το σπίτι του από τους Γερμανούς. Κάποια από τα βιβλία καταστράφηκαν κάηκαν στο τζάκι και πολλά από αυτά πουλήθηκαν. Με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Νικολάου Σκουλά και την συνδρομή ανθρώπων του πνεύματος εκείνης της εποχής η συλλογή απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε στο ιστορικό αρχείο Κρήτης. Το 1957 η συλλογή δωρίστηκε επίσημα από την Έλενα Βενιζέλου στο δήμο και σήμερα λειτουργεί ως κλειστή μουσειακή συλλογή στο χώρο που φιλοξενείται».

Η αίθουσα της Βιβλιοθήκης θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ξενάγηση και μελέτη κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας της Δημοτική Βιβλιοθήκης Χανίων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ