Χανιά | Στη Βουλή η απαξίωση του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”

venizelosΗ διακοπή της χρηματοδότησης του ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” που κάνει ορατό τον κίνδυνο του “λουκέτου” και μάλιστα σε μια περίοδο που το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στο επίκεντρο, λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αποτέλεσε θέμα δύο ερωτήσεων στη Βουλή που ξεχωριστά κατέθεσαν οι κύριοι Μανούσος Βολουδάκης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στους ίδιους υπουργούς. 

markogiannakis vouli

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει τα εξής:

“Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», από την ίδρυσή του, το 2000, μέχρι σήμερα παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη συστηματική έρευνα και μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα δυναμικό ευρωπαϊκό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, του οποίου η δραστηριότητα υπερβαίνει τα στενά τοπικά όρια της Κρήτης.

Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται, μεταξύ των άλλων, η συγκρότηση αρχείου με τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση πρωτότυπου φωτογραφικού και οπτικο-ακουστικού υλικού για τον βίο και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η μετατροπή της πατρικής του οικίας στη Χαλέπα Χανίων σε ένα σύγχρονο, θεματικό Μουσείο σύμφωνα με τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα, η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, οι συνεργασίες με πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η δραστηριοποίηση στον χώρο της εκπαίδευσης με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, η παραγωγή εντύπων με επιστημονικό, εκπαιδευτικό ή επετειακό χαρακτήρα και η χορήγηση υποτροφιών για την προώθηση ερευνών που σχετίζονται με τους σκοπούς το Ιδρύματος.

Δυστυχώς, από το 2010 και στο πλαίσιο οριζόντιων περικοπών στα Ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών της χώρας, έχει διακοπεί η κρατική χρηματο-δότηση προς το Ίδρυμα, η οποία ανήρχετο στο ποσό των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τις λειτουργικές του δαπάνες, με συνέπεια επί του παρόντος να εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του.

Επισημαίνεται ότι της διακοπής της επιχορήγησης δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία αξιολόγησης ενός Ιδρύματος το οποίο, πέραν της προεκτεθείσας προσφοράς του, από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, διακρίνεται για τη διαφανή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.

Για λόγους σεβασμού και απόδοσης της δέουσας τιμής στη μνήμη του αειμνήστου Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και θεωρώντας ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί μείζονα πολιτιστική εστία για την πόλη των Χανίων, θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση επανέναρξη της επιχορήγησής του.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης.

voloudakisΟ Μανούσος Βολουδάκης αναφέρει τα εξής: 

Θέμα : Κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Ε.Ι.Ε.Β.)

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ήταν το αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών δημιουργίας ενός ιδρύματος πανελλήνιας εμβέλειας, κέντρο έρευνας και μελέτης του έργου και της εποχής του Ε. Βενιζέλου.

Το Ίδρυμα συστάθηκε το 2000, με σκοπό  τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής συστηματικής έρευνας και μελέτης της εποχής, του έργου και της ζωής τού Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων ασχολείται με πραγματική επιτυχία με την επιστημονική έρευνα, τα εκπαιδευτικά  προγράμματα, την ψηφιοποίηση των αρχειακών τεκμηρίων, τη βιβλιοθήκη, αλλά και τις δράσεις για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρακαταθήκης, που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η επιχορήγηση που ελάμβανε το Ίδρυμα προερχόταν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν της τάξεως των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα. Διακόπηκε το 2010 χωρίς αξιολόγηση και έκτοτε το ίδρυμα λειτουργεί με έκτακτες χορηγίες.

Αποτελεί τραγική πραγματική ειρωνεία το γεγονός ότι, φέτος, στην Επέτειο των εκατό χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, να αντιμετωπίζει το ίδρυμα τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του. Χώρες της Ευρώπης που ανέδειξαν προσωπικότητες της εμβέλειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, χρηματοδοτούν αντίστοιχα ιδρύματα με πολλαπλάσια ποσά από αυτά που λαμβάνει το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην ιστορική κληρονομιά του Εθνάρχη , η συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

-Τι προτίθενται να κάνουν για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος, αλλά και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ιδρύματος;”

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ