Χανιά | Με κατάληψη απαντούν οι φοιτητές στη μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής

χανιά-με-κατάληψη-απαντούν-οι-φοιτητέ-93625

P9090877

Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε η μετεγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής από τη «Γαλλική Σχολή» στην Πολυτεχνειούπολη, κόντρα στη θέληση των φοιτητών (και όχι μόνο), οι οποίοι απάντησαν άμεσα με κατάληψη της σχολής, «εισέβαλαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να συζητηθεί το θέμα τους και να πάρει ο Δήμος μια σαφή θέση και επέδωσαν στο Δήμαρχο ψήφισμα, με το οποίο ζητούν και τη συμπαράσταση της Χανιώτικης κοινωνίας.

Το θέμα δεν συζητήθηκε τελικά, καθώς τόσο ο κ. Ξυνίδης με την τοποθέτησή του, όσο και ο ίδιος ο κ. Σκουλάκης, συμφώνησαν στο ότι το Πολυχνείο έχει διοίκηση, στην οποία δεν μπορεί ο Δήμος να παρέμβει.

Ωστόσο, αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, αποτελούμενης από τους κ.κ. Ξυνίδη, Κυνηγό, Παπαδογιάννη, Βάμβουκα και Παπαντωνάκη, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ώστε να ενημερωθεί για το θέμα κι έπειτα, έχοντας διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη, να το θέσει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

P9090875

Ο Γιώργος Τζίμας, πήρε το λόγο εκ μέρους του συλλόγου των φοιτητών αρχιτεκτόνων μηχανικών του πολυτεχνείου Κρήτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Αρχιτεκτονική πρέπει να παραμείνει στον αστικό ιστό και μάλιστα στην περιοχή της Χαλέπας, η φυσιογνωμία της οποίας, έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και από την αλληλεπίδραση με τους φοιτητές, κατήγγειλε τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση και εξέφρασε την απορία του με το γεγονός ότι «παρόλο που η σχολή προβάλλεται ως πολυδάπανη και αυτό παρουσιάζεται ως βασικός λόγος για τη μεταφορά της, την ίδια ώρα προγραμματίζεται η οικονομική εκμετάλλευση του κτηρίου ως συνεδριακού κέντρου».

P9090876

Τοποθετήσεις

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι έχουν κάνει η Πρυτανική Αρχή και η Σύγκλητος και για ποιους λόγους πήραν αυτήν την απόφαση», είπε ο κ. Ξυνίδης, «ωστόσο, γνωρίζω ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν πολλά προβλήματα, με προκατ και αυθαίρετα που δεν νομιμοποιούνται».

Ο ίδιος πρότεινε να ζητηθεί επίσημη ενημέρωση, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Τσαπάκος: «Ας ενημερωθούμε από την Πρυτανεία και το θέμα να συζητηθεί οπωσδήποτε στο επόμενο Δ.Σ», τόνισε.

«Το θέμα εδώ και πολλά χρόνια έχει απασχολήσει την εκπαιδευτική και την τεχνική κοινότητα. Πρόκειται για μια σχολή με ιδιαίτερη ιδιαιτερότητα που πρέπει να είναι τμήμα της πόλης, να έχει σχέση με αυτήν. Απ’ όσο γνωρίζω η λογική της μεταφοράς έχει κάποιες δικαιολογίες ωστόσο δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με εκπροσώπους του Δήμου, των φοιτητών, των συλλόγων αρχιτεκτόνων και του ΤΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει έστω και τώρα και μέχρι να γίνει να μην προχωρήσει τίποτα», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Παπαδογιάννης.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο υπάρχον κτήριο, το οποίο είναι και αυθαίρετο», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εξεύρεση λύσης καθώς, όπως είπε «η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι σε αλληλεπίσραση με την πόλη, πρέπει να είναι εντός του αστικού ιστού» και συμφωνώντας στο ότι πρέπει να ακούσουν και την πλευρά της Πρυτανείας.

Την πλήρη αποσύνδεση των σχολών του Πολυτεχνείου από την τοπική κοινωνία, διαπίστωσε από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνάκης.

Ο Μ. Σκουλάκης

Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, ο Δήμαρχος είπε: «Καλώς το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αυτήν την απόφαση. Το θέμα έχει προβληματίσει πολύ την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, η παρέμβαση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είναι κάτι απλό και απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς.

Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο 

Επίσης, απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται και από τους διοικητικούς υπαλλήλους, γι’ αυτό και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης συνιστά στους γονείς και φοιτητές προς αποφυγήν ταλαιπωρίας, πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση να επικοινωνούν με τις αντίστοιχες Γραμματείες των Τμημάτων για πληροφόρηση ως προς τη διεξαγωγή των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook