Χανιά | Δίχως επίδομα ανεργίας 6.000 εργαζόμενοι σε εποχιακά επαγγέλματα στον Νομό!

χανιά-δίχως-επίδομα-ανεργίας-6-000-εργαζό-44912

ΑΝΕΡΓΟΙΤο 90% των εποχιακά εργαζομένων στον νομό, μένει δίχως επίδομα ανεργίας μιλάμε για 6.000 ανθρώπους, που τα προηγούμενα 4 χρόνια είχαν λάβει 450 ημερήσια επιδόματα από τον Ο.Α.Ε.Δ.

«Ζητάμε δουλειά όλον τον χρόνο και όχι ανεργία», τόνισαν οι εποχιακά εργαζόμενοι στα Χανιά, που χθες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Ο.Α.Ε.Δ., στην οδό Τζανακάκη και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφέ – μπαρ, Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτ. Κρήτης και το Σωματείο Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι διεκδικούν:

Άμεσα κατάργηση του Ν. 3896 για το επίδομα ανεργίας.

Μέτρα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Κατάργηση της εισαγωγής από τρίτες χώρες «ψευτομαθητών'»με μισθούς «δουλείας».

Επίδομα ανεργίας στο 80% του τελευταίου μισθού.

Η περίοδος ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων κ. Μανώλης Μπαμιάκης, τόνισε πως «η κατάργηση του επιδόματος του Ο.Α.Ε.Δ. αφήνει χιλιάδες κόσμου ‘ξεκρέμαστους’ τη νέα σεζόν. Ολοι οι παλιοί εργαζόμενοι, σε ποσοστό περίπου 91%, δεν θα έχουν ταμείο ανεργίας. Είναι κάτι που οδηγεί σε φτώχεια και αδιέξοδο. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσει ο κόσμος να επιβιώσει. Υπολογίζουμε ότι από τους 7.000 εποχιακά εργαζομένους στον Νομό Χανίων, το μέτρο κατάργησης του επιδόματος ‘αγγίζει’ τους 5.000 – 6.000».

«Εμείς ζητάμε να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η καταβολή του ταμείου ανεργίας και να υπάρξει παράταση της σεζόν. Θέλουμε δουλειά και όχι ταμείο ανεργίας. Δεν μπορούν με άνωθεν εντολή να ‘κόβουν’ το επίδομα. Αυτό μας οδηγεί σε εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη, η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να αρχίσει τέλη Απριλίου λόγω του Πάσχα των Καθολικών. «Γι΄αυτό και τα ξενοδοχεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία τους και δεν έχουν πάρει κόσμο.

Υπολογίζεται ότι κάποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν μέσα ή τέλη Απριλίου», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, κ. Δημήτρης Βρεττός, τόνισε πως «είναι τραγικό, γιατί τον χειμώνα που μας έρχεται, μετά την τουριστική περίοδο, πολύς κόσμος θα βρεθεί χωρίς επίδομα και σε αδιέξοδο. Λες και εμείς μπορούμε εύκολα να βρούμε δουλειά τον χειμώνα, όταν έχουμε μια τόσο μικρή τουριστική περίοδο, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να επιμηκυνθεί και να γίνει ακόμη και δωδεκάμηνη».

«Ζητάμε να σταματήσουν τις περικοπές που οδηγούν τους εργαζομένους στην αθλιότητα. Μας φέρνουν υποτιθέμενους μαθητές από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. εμείς δουλεύουμε μαζί τους και ξέρουμε αν είναι μαθητές ή όχι για τους οποίους δεν πληρώνουν παρά ένα ευρώ τον μήνα ασφάλεια και μας λένε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ελλειμματικά. Είναι χιλιάδες οι μαθητές αυτοί και κανένας δεν κάνει τίποτα. Είναι ‘δουλοπάροικα’ τα γραφεία που τους στέλνουνε…», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, κ. Κορναράκης, τόνισε πως η παγκρήτια κινητοποίηση των εποχικά εργαζομένων με συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του Ο.Α.Ε.Δ. είναι μία διαμαρτυρία για τις συνθήκες που βιώνει ο κλάδος καθώς «οι εποχιακοί πληρώνονται με 586 ευρώ κατά κύριο λόγο μεικτά και το κράτος φρόντισε για τους υπόλοιπους έξι μήνες που θα είναι άνεργοι να μην τους επιδοτεί για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι.  Καθημερινά και όποτε δίνεται η ευκαιρία, οι εργαζόμενοι θα βρισκόμαστε στον δρόμο των αγώνων μήπως κάποια στιγμή οι κρατούντες την εξουσία ασχοληθούν, δίχως να λογαριάζουν αριθμούς, αλλά ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook