Τ.Ε.Ι. Κρήτης | “Καμπανάκι” στο Υπουργείο από τους καθηγητές | Ποιος θα συγκρατήσει την οργή των φοιτητών;

tei louketoΑπαντήσεις από τους υπεύθυνους ζητούν οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης, του οποίου η λειτουργία, κρέμεται “από μια κλωστή”, αφού όπως εξηγούν, αυτήν τη στιγμή το ίδρυμα είναι στελεχωμένο κατά… 48%, με τους μόνιμους καθηγητές να καλούνται να καλύψουν τα κενά των έκτακτων (52% των προγραμμάτων σπουδών) που παραμένουν “άφαντοι”!

Όπως εξηγούν, οι φοιτητές είναι αγανακτισμένοι και οι ίδιοι, δεν προτίθενται να “σταματήσουν την οργή τους”, αφού η στάση τους είναι δικαιολογημένη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση :

Στο ΤΕΙ Κρήτης, όπως και στα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας, το Διδακτικό Εξάμηνο δεν έγινε δυνατό φέτος να ξεκινήσει κανονικά λόγω ανεπάρκειας Εκπαιδευτικού Προσωπικού για κάλυψη των 16 Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματός μας, σε 6 πόλεις της Κρήτης. Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, μετά από σημαντική υπέρβαση των διδακτικών υποχρεώσεών τους, καλύπτουν μόνο το 48% του συνολικού απαραίτητου διδακτικού χρόνου.

Η Διοίκηση και οι εκπαιδευτικές μονάδες μας, με πλήρη κατανόηση της δημοσιονομικής δυσπραγίας και με πολύ μεθοδική προσπάθεια, έχουν μειώσει σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια τις απαιτήσεις σε Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, στα όρια σοβαρών κινδύνων για την επάρκεια και την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Καταληκτικά, το 52% του εκπαιδευτικού χρόνου είναι απαραίτητο να καλυφθεί από Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αυτό, μετά από επανειλημμένα έντονα διαβήματα και πλήρη τεκμηρίωση των αναγκών μας, θα ελπίζαμε να το έχει εκτιμήσει το Υπουργείο Παιδείας. Αντί αυτού από μηνών πληροφορηθήκαμε την περικοπή του Εκτατού αυτού Προσωπικού για αυτό το έτος κατά 90%! Ακόμα και τις απομένουσες 11 θέσεις τις παρέλαβε το Ίδρυμα δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του Εξαμήνου!!!

Σήμερα σε τι κατάσταση βρίσκεται το Ίδρυμα: Η Διοίκηση, με λεπτομερειακή έγγραφη τεκμηρίωση των ελαχιστότατων αναγκών και του επείγοντος, και με πολλαπλές καθημερινές επικοινωνίες με το Υπουργείο Παιδείας, διεκδικεί τις επιπλέον 68 απαραίτητες θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο σχετικός Προϋπολογισμός ολόκληρου του έτους αντιστοιχεί στο 60% του περυσινού. Οι Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί πριν και μετά τα μαθήματά τους αντιμετωπίζουν εξαγριωμένους φοιτητές που έχουν μόνο τα μισά μαθήματα από το πρόγραμμά τους σε εξέλιξη, με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθούν τα υπόλοιπα. Οι διαδηλώσεις πολλών φοιτητών διαφορετικών Τμημάτων στα γραφεία της Διοίκησης είναι καθημερινή εικόνα. Η ανησυχία για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης πολλών μαθημάτων για πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών είναι διάχυτη στο Ίδρυμα.

Ποιος ευθύνεται για την τραγική αυτή ανεπάρκεια, για την εκπαίδευση 15.000 περίπου ενεργών φοιτητών μας; Γιατί βραδυπορεί η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της πρόσληψης των 68 Εκτάκτων Εκπαιδευτικών από κονδύλια Ταμειακών Υπολοίπων των προηγούμενων ετών, που το ΤΕΙ Κρήτης έχει στο ταμείο του στο πολλαπλάσιο του απαιτούμενου; Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν εξηγεί στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας και την ευρύτερη κοινή γνώμη γιατί 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους ελλείπει το 52% των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την ελάχιστη εκπαίδευση;

Ποιος θα συγκρατήσει τους φοιτητές μας τις επόμενες ημέρες από δίκαιες αλλά και απρόβλεπτες εκδηλώσεις οργής μέσα και έξω από τα Ιδρύματα;

Το ΤΕΙ Κρήτης δεν εισακούεται. Αποθέτει την ευθύνη, απέναντι στους 15.000 ενεργούς φοιτητές μας και τις οικογένειές τους, στο Υπουργείο Παιδείας, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση συνολικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ