Τύμπανα πολέμου για Κίνα – Ιαπωνία | Ζητούν επανεξέταση της κυριαρχίας της Οκινάουα

τύμπανα-πολέμου-για-κίνα-ιαπωνία-ζη-59948

polemiko-nautiko-iaponiaΗ σημαντικότερη κρατική εφημερίδα της Κίνας δημοσίευσε σήμερα μια έκκληση προς πανεπιστημιακούς να «επανεξετάσουν» την κυριαρχία της Ιαπωνίας στη νήσο Οκινάουα, στην οποία βρίσκονται αμερικανικές βάσεις και η οποία συνήθως δεν αναφέρεται από το Πεκίνο στις διμερείς εδαφικές διενέξεις με το Τόκιο.

Το μακροσκελές σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στη Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, και υποστηρίζει ότι το Πεκίνο μπορεί να έχει δικαιώματα στο αρχιπέλαγος Ριούκου, στο οποίο η Οκινάουα είναι η κυριότερη νήσος.

«Ήλθε η ώρα να επανεξεταστούν τα ανεπίλυτα προβλήματα που αφορούν τις νήσους του Ριούκου», έγραψαν οι Ζιανγκ Χαϊπένγκ και Λι Γκουοτσιάνγκ, ερευνητές της επίσημης Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Οι δύο πανεπιστημιακοί αναφέρονται ιδιαίτερα στη Συνθήκη του Σιμονοσέκι (17η Απριλίου 1895), που είχε σημάνει το τέλος του σύντομου σινοϊαπωνικού πολέμου της περιόδου 1894-1895, στον οποίο ηττήθηκε η δυναστεία των Τσινγκ, η οποία εξουθενώθηκε από τη σύρραξη αυτή.

Η Κίνα θεωρεί εδώ κι αιώνες ταπεινωτική τη σύναψη εκείνης της «παράνομης» συνθήκης, που υποχρέωσε το Πεκίνο να παραχωρήσει στην Ιαπωνία, μια ανερχόμενη τότε ιμπεριαλιστική δύναμη, πολλά εδάφη, περιλαμβανομένης της νήσου Φορμόζας (η σημερινή Ταϊβάν), περίπου δεκαπέντε χρόνια αφού οι νήσοι του αρχιπελάγους Ριούκου είχαν συμπεριληφθεί στην ιαπωνική αυτοκρατορία.

Το άρθρο αυτό που δημοσιεύθηκε στη Λαϊκή Ημερησία μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και στο Τόκιο, που έχουν εμπλακεί σε μια ατέρμονη εδαφική διένεξη που αφορά ένα σύμπλεγμα νησιών και νησίδων στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, που είναι γνωστά ως Ντιαογιού στην Κίνα και ως Σενκάκου στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το σινολόγο Ουΐλι Λαμ, το κείμενο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του «ψυχολογικού πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Πεκίνο επιδιώκει, κατά τον ίδιο, «να ασκήσει πίεση στην ιαπωνική κυβέρνηση ώστε αυτή να κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα νησιά Σενκάκου».

Ερωτηθείς εάν η Κίνα θεωρεί πως το αρχιπέλαγος Ριούκου αποτελεί επικράτεια της Ιαπωνίας η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, απέφυγε σήμερα να δώσει μια σαφή απάντηση. «Οι πανεπιστημιακοί ενδιαφέρονται εδώ και πολύ καιρό για την ιστορία της Οκινάουας και των (νήσων) Ριούκου», απάντησε. «Αλλά τα νησιά Ντιαογιού αποτελούν τμήμα της επικράτειας της Κίνας και δεν ήταν ποτέ τμήμα του Ριούκου ή της Οκινάουας».

Στο Τόκιο, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Γιοσιχίντο Σούγκα, δήλωσε ότι το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Λαϊκή Ημερησία είναι «άσχετο».

Τα νησιά Ριούκου «αποτελούν τμήμα, κατά τρόπο αναντίρρητο, του εδάφους της χώρας μας. Αυτό είναι γεγονός αναγνωρισμένο ιστορικά και από την διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook