Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα ενιαίο, όχι Βαβυλωνία | Τις συνιστώσες τις ρώτησες ;

τσίπρας-ο-συριζα-κόμμα-ενιαίο-όχι-βαβυ-11146

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση δήλωσε ότι πρέπει να να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές «για να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε όσα δεν μπορέσατε και δεν θελήσατε εσείς να προστατέψετε. H μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στον τόπο και στη δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup» τόνισε.

Μιλώντας πάντως για τη νέα φύση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Να αφήσουμε πίσω μας τη μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών, που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός».

Αργά το απόγευμα, υπερψηφίστηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής που θα καθοδηγεί το νέο κόμμα – πλέον – μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην πίεση να φέρει νέα μέτρα. Και φυσικά, πρόσθεσε, επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εύνοια των δανειστών για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, θα το κάνει, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, δηλώνοντας ότι είναι τα τελευταία.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία της πράξη, γιατί ο λαός μας δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην απόπειρα εξόντωσής του. Ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Θα διεκδικήσει εκλογή ο Αλ. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας δεν αποδέχθηκε το διορισμό του στο νέο καθοδηγητικό όργανο, την Κεντρική Επιτροπή (75% θα εκλεγούν και 25% θα διοριστούν), αλλά να διεκδικήσει την ψήφο των αντιπροσώπων.

«Αποφάσισα, για λόγους συμβολικούς, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος. Να είμαι εγώ, όχι πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά ίσος μεταξύ ίσων. Να μην κάνω χρήση της απευθείας, αριστίνδην εκλογής μου στη νέα Κεντρική Επιτροπή μέσα από εκείνους που θα ορίσουν οι συνιστώσες, αλλά να θέσω υποψηφιότητα εκλογής στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Να κριθώ και εγώ ως ίσος προς ίσους με όλους τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες» είπε.

Αυτό, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «θέλω να είναι ένα μήνυμα ισονομίας, ένα μήνυμα δημοκρατίας, ένα μήνυμα ανακλητότητας, ένα μήνυμα ενότητας, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας να αλλάξουμε, να πάμε μπροστά στηριζόμενοι στη βούληση των πολλών. Να πάμε μπροστά κάνοντας πράξη το σύνθημά μας ‘ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ’. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς και εσείς θα κρίνετε και θα αποφασίζετε για όλα και για όλους».

Ναι στην πολυφωνία, όχι σε «Βαβυλωνία»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον διάλογο που έγινε στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργείται ένας νέος φορέας από κάτω, ένας φορέας των ανθρώπων του, όχι των ειδικών, αμεσοδημοκρατικός, όχι γραφειοκρατικός, εναλλακτικός, όχι δογματικός, μηχανή παραγωγής ιδεών, όχι μηχανισμός στελεχών, πολιτικός φορέας των εξελίξεων, όχι των συσχετισμών.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και από το κόμμα του, τον ΣΥΝ, και από όλες τις τάσεις ζήτησε «να αφήσουμε πίσω μας τη μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών, που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός».

Σε ομιλίες τους, στελέχη του κόμματος εξέφρασαν την ανάγκη o ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια αριστερή πολιτική στρατηγική που να απαντά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, δεδομένου ότι η Αριστερά έχει μπροστά της μια πρόκληση με ιστορικές διαστάσεις.

Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, είπε ότι η Συνδιάσκεψη είναι απόδειξη των δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ και η διακήρυξη είναι από τα πλέον σημαντικά κείμενα της ελληνικής Αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί εύκολες συνταγές του παρελθόντος, έχει εναλλακτική λύση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι συντελείται μια βαθιά πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνδιάσκεψης, την Παρασκευή, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει ακόμα και μέσα σε «συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης» ενώ τόνισε ότι συγκροτείται «ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη. Σαν έτοιμοι από καιρό. Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια -όπως παραδέχονται όλοι πια εντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει καταφύγιο αλληλεγγύης για όσους ωθούνται στο περιθώριο από τις δυνάμεις που έφεραν τον λαό σε αυτή την κρίση.

Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να αποδείξει στα μνημονιακά κόμματα ότι η διαχείρισή τους ήταν λανθασμένη. Έκανε λόγο για ενότητα μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα, με τάσεις, αλλά με ενιαία γραμμή, ώστε να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που με τη συμπαράσταση του λαού, θα βγάλει τη χώρα από την παγίδα της υπανάπτυξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook