Το εντυπωσιακό φαινόμενο των κυκλώνων κάνει την εμφάνισή του στην Κρήτη!

67607Οι υδροστρόβιλοι είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση του και στην Κρήτη, αποτέλεσμα της αλλαγής στο κλίμα στο νησί! Μάλιστα στη Σητεία αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό από άλλες περιοχές της Κρήτης, ενώ υδροστρόβιλοι έχουν κάνει την εμφάνιση τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι ειδικοί καλούν την Πολιτεία να λάβει προληπτικά μέτρα για την ένταση της εμφάνισής τους, καθώς απειλούν τη ναυσιπλοΐα αλλά και τις παράκτιες υποδομές. Παράλληλα, συνιστούν στους ναυτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επίμαχες περιοχές, αφού η ταχύτητα του υδροστρόβιλου φτάνει τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και τοπικό τσουνάμι σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

Μιλώντας πρόσφατα στη Realplanet o Καναδός μετεωρολόγος Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο, προειδοποιεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη του… «υγρού Κυκλώνα» και ότι πλέον, πέρα από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς, οι υδροσίφωνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα:

«Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το γεωγραφικό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει τα νησιά του Ιονίου και φτάνει έως και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, αποτελεί το βασικό επίκεντρο εκδήλωσης του φαινομένου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, πρέπει να μάθετε να ζείτε με τους υδροστρόβιλους, καθώς ήρθαν για να μείνουν». Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο, ενώ το 2012 είχαν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες μόνο 25 υδροσίφωνες, φέτος ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τους 55.

Οι Καναδοί επιστήμονες του Κέντρου αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος.

Οπως εξηγούν: «Η περιοχή στην οποία καταγράφονται οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι είναι ανοιχτά της Σητείας.

Μόνο για το 2013 έχουν καταγραφεί εκεί 18 υδροσίφωνες». Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλίας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

«Η εποχή εμφάνισης των υδροστρόβιλων είναι το φθινόπωρο. Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του φαινομένου είναι τα ασυνήθιστα για την εποχή θερμά νερά, ο ψυχρός αέρας στην ατμόσφαιρα, ο ασθενής άνεμος και η αυξημένη υγρασία», εξηγεί ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχαήλ Σιούτας, και συνεχίζει: «Οι “τρόμπες”, όπως συνηθίζουν να τις ονομάζουν οι ντόπιοι ψαράδες του Ιονίου, μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 500 μέτρα, ενώ ι πολλές από αυτές διαρκούν έως και 10 λεπτά».

Πηγή: creteplus

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ