Το ΙΚΑ παίρνει «δάνειο» για να δώσει τις συντάξεις!

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ«Δάνειο» διάρκειας… πέντε ημερών θα πάρει το ΙΚΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου.

Η διευκόλυνση αυτή (προσομοιάζει με δάνειο διάρκειας πέντε ημερών για ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ) εξοφλείται από το ΙΚΑ με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα. Πρόκειται για τακτική η οποία δεν θα προκαλούσε την παραμικρή ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με έγκυρες εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων. Η επιδείνωση αυτή εκδηλώνεται τώρα και με την αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Στο ΙΚΑ οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τις 6.900, ενώ δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση για τις μέχρι 31.12.12 οφειλές, αδυνατώντας να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες -για το 2013- υποχρεώσεις τους προς το Ιδρυμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, λόγω του τουριστικού πυρετού με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%. Με βάση δε τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περί τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το Ιδρυμα εισέπραξε περί τα 132 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ ακόμη και μετά την εκκαθάριση του μητρώου, από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, η εισπραξιμότητα υπολογίζεται από τη διοίκηση στο 50%, όταν το 2007 και πριν εκκαθαριστεί το μητρώο ήταν γύρω στο 85%. Η αποτυχία της ρύθμισης, η μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού και του ΕΟΠΥΥ των 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 αλλά και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ εάν υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016 έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα και με υψηλό βαθμό ρίσκου για την ομαλή καταβολή των συντάξεων. Βεβαίως, το φετινό έλλειμμα θα καλυφθεί από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά, όπως αναφέρουν παράγοντες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μετά.

Σε αυτό το κλίμα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο γραφείο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και με τη συμμετοχή του τέως υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, συμφωνήθηκε να ασκηθεί κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα στις επικείμενες συναντήσεις με την τρόικα και για να αποφευχθεί ένα κραχ που θα οδηγήσει αμέσως σε μεγάλες περικοπές ακόμη και στις χαμηλές συντάξεις. Θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές και θα επιχειρηθεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση της τρόικας στην υιοθέτηση ρήτρας για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε, μείωση ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να έχουν μόνο όσοι καταβάλλουν τρέχουσες εισφορές και δεν κάνουν απολύσεις ή εγγυώνται την απασχόληση του προσωπικού.

Εάν δεν εξευρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείεται το θέμα των Ταμείων να τεθεί και σε υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Τα σημάδια κατάρρευσης δεν είναι μόνο ορατά στο δημόσιο ασφαλιστικό αλλά και στα ΝΠΙΔ. Ηδη, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο ΕΔΟΕΑΠ, ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά ταμεία με 19.000 άμεσα και έμμεσα μέλη, προσανατολίζεται σε μειώσεις συντάξεων ακόμη και 40% για τα υψηλά, άνω των 500 ευρώ, ποσά, μειώσεις μισθών στο διοικητικό και ιατρικό προσωπικό και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με όλα τα ιδιωτικά κέντρα.

Πηγή: kathimerini

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπίστευτο περιστατικό στη ΔΕΘ | Πιτσιρίκι πέρασε τον Αλέξη Τσίπρα για τον Τζάστιν Μπίμπερ!
Επόμενο άρθροΧανιά | Λόγια της αδελφής του Χαράλαμπου Ξεκουκουλωτάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ