Τα πάνω κάτω έρχονται στη ζωή των εκπαιδευτικών | Μεταθέσεις και αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες

τα-πάνω-κάτω-έρχονται-στη-ζωή-των-εκπαι-56937

kathigites

Δεν θα γίνουν προσλήψεις μέχρι το 2016!

Φαίνεται πως τα διδακτικά τους τα χρόνια θα τα άλλαζαν με πολλά αν μπορούσαν οι δάσκαλοι των ελληνικών, δημόσιων και μη, σχολείων! Ραγδαίες αλλαγές – απαιτήσεις φέρνει το νέο Σχέδιο με τίτλο «Μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Τι λέει με λίγα λόγια; «Δεν θα κάνουμε προσλήψεις νέων δασκάλων; Ας ζορίσουμε τους ήδη εργαζομένους!». Λογικό από τη μία… όμως παράλογες αλλαγές από την άλλη.

Δύο είναι τα θέματα που «καίνε» τους εκπαιδευτικούς. Το πρώτο πρόβλημα- απαίτηση είναι υποχρεωτικές μεταθέσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται από τη νέα σχολική χρονιά σε δασκάλους και καθηγητές που θεωρούνται υπεράριθμοι, καθώς δεν μπορούν να προσληφθούν νέοι για να αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν. Οι εκπαιδευτικοί θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ήδη προσληφθέντες καθηγητές που εργάζονται κανονικότατα δεν συμπληρώνουν καλά καλά το 75% του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα διδάσκουν δύο ώρες περισσότερο οι εκπαιδευτικοί δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Και πάλι ο λόγος είναι η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016… που απαιτεί καμία πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Μόνο που οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τους υπηρετούντες στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά «αγγίζουν» και αυτούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριό τους.

Στην περίπτωση αυτή, είτε θα απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, είτε θα απασχολούνται σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο που ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη.

Αυτά τα ολίγα προβλέπει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ήδη στάλθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook