Τα καλύτερα … έρχονται …

Κανόνια, λουκέτα, άρθρο 99, κλειστές τράπεζες, απολύσεις και μειώσεις μισθών – Η κρίση κατατρώει τους “επώνυμους” της αγοράς. Μαύρος Νοέμβριος για τις επιχειρήσεις.

Λόγω κρίσης έχουν κλείσει προσωρινά τα δέκα καταστήματα Costa Coffee στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται η απόφαση για το οριστικό λουκέτο. Η αλυσίδα καφετεριών αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την «The Greek Coffee Company A.E.» που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Αρη Βωβό. Τα Costa Coffee ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ελλάδα από το 2007.

Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, η εταιρία επίπλων NEOSET κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά επίπλου και οι υψηλές υποχρεώσεις οδήγησαν τη γνωστή εταιρία σε αυτή την απόφαση. Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρία παρουσίασε στη χρήση του 2011 ζημίες ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα οι συνολικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στα 53,1 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της NEOSET για τη χρήση του 2011 είναι πολύ χαμηλότερα των συνολικών υποχρεώσεών της και διαμορφώνονται στα 25,5 εκατ. ευρώ (από 33,4 εκατ. ευρώ το 2010).

Ταχύτατες και δυσάρεστες είναι και οι εξελίξεις στις εκδόσεις Λυμπέρης, καθώς στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκε σε εργαζομένους και στελέχη ότι ο όμιλος βάζει λουκέτο.
Μέσα στις επόμενες ημέρες κάποιοι από τους τίτλους της Liberis Publications, μεταξύ αυτών τα περιοδικά «Εγώ» και «Status», θα μεταφερθούν στις Αττικές Εκδόσεις του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου.

Ωστόσο, δεν έχει διασαφηνιστεί το μέλλον των διεθνών τίτλων, για τους οποίους έχει δείξει ενδιαφέρον η «Δάφνη» του Θοδωρή Κυριακού και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της Conde Nast, ώστε να συζητηθούν οι όροι της μεταβίβασης. Οι συζητήσεις που θα γίνουν αφορούν στα περιοδικά «Vogue», « Men’s Health» και «Glamour».
Στον όμιλο Λυμπέρη ανήκουν τα περιοδικά Hello, Vogue, Glamour, Lifestyle, Status, Lucky, Prevention, Men’s Health, Focus, Geo, Εγώ, 7 Μέρες TV, Τηλεκοντρόλ, 4 Τροχοί, 2 Τροχοί, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί VFM και BEST Radio.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία Forthnet και το ΙΚΕΑ του Φουρλή, ανακοίνωσαν μειώσεις μισθών στους εργαζομένους τους.
Οι εργαζόμενοι στο IKEA στον Κηφισό μαζί με το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα επίπλων του ομίλου Φουρλή, διαμαρτυρόμενοι στη διοίκηση για τις μειώσεις μισθών. Το αποτέλεσμα των διαμαρτυριών ήταν η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στον Κηφισό, όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, ενώ τόνισε ότι οι μειώσεις που πρότεινε δεν είναι οριζόντιες. Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΕΑ ισχυρίζονται, ότι είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση για μείωση αποδοχών κατά 8%, ενώ τελικά ανέρχεται στο 11%. Επίσης, προσθέτουν ότι το ΙΚΕΑ τώρα έχει λιγότερους ανταγωνιστές, καθώς η SATO και η Neoset έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) «η εργοδοσία της Forthnet επέβαλλε μειώσεις έως και 35% από αυτόν τον μήνα. Όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων και τώρα περνά σε εξίσωση μισθών προς τα κάτω, εφαρμόζει τα νέα μισθολόγια».

Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα κατείγγειλε τη σύμβαση πίστωσης στην εισηγμένη εταιρεία Τεχνικές Εκδόσεις, με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να αρνείται την καταγγελία ως αδικαιολόγητη, δοθέντος ότι ούτε το πιστωτικό όριο είχε εξαντληθεί, οι τόκοι καταβάλλονταν όπως είχε συμφωνηθεί με την τράπεζα και η εταιρεία συνεχίζει έως και σήμερα κανονικά τη λειτουργία της εκδίδοντας όλα της τα προϊόντα – περιοδικά.
Η διοίκηση της εταιρεία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη καταγγελία είναι ιδιαιτέρως βλαπτική ως προς την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας, όπου επί σαράντα συναπτά έτη εκδίδει τίτλους όπως οι «4 ΤΡΟΧΟΙ», «ΠΤΗΣΗ», «ΗΧΟΣ», «AUTOBILD» και αρκετά άλλα διαδικτυακά και έντυπα προϊόντα, ως προς τους 56 εργαζόμενους που αυτή την στιγμή απασχολεί, ως προς την ευρύτερη αγορά όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, καθώς και ως προς τους μετόχους της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό που θα περάσει ο δρόμος ;
Επόμενο άρθροΈρχονται οι επενδύσεις από το Κατάρ …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ