Τα αλλάζουν και πάλι όλα στα ΙΧ | Νέα τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρος πολυτελείας

τα-αλλάζουν-και-πάλι-όλα-στα-ιχ-νέα-τέλ-110513

autokinita dromosΕρχονται σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρος πολυτελείας. Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, το οποίο παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου υπάρχει εισήγηση για μείωση κατά 30% στα τεκμήρια καθώς και ανατροπές στα Τέλη Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αλλαγές εξετάζονται και στην καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας στα I.X. που κάνουν άρση ακινησίας αλλά και στα καινούρια, καθώς και αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μεταχειρησμέων αυτοκινήτων θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές και για τα αυτοκίνητα που εκποιεί ο ΟΔΔΥ.

Oσον αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων αλλά και της επιβολής του Tέλους Tαξινόμησης με βάση την αξία λιανικής μάλλον αναβάλλεται προς το παρόν, καθώς δεν υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης ενός τέτοιου εγχειρήματος, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν τα υπουργεία Oικονομικών, Mεταφορών, Aνάπτυξης σε συνεργασία με κάποιον επίσημο φορέα που ορίζει την πραγματική αξία των I.X. σε χρόνο real time.

Τι θα αλλάξει στα Τέλη Κυκλοφορίας

Οι μαζικές καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας συνεχώς μειώνουν τα έσοδα, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο σε όσα I.X. γίνει άρση ακινησίας οι κάτοχοί τους να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους, αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών. Παράλληλα, το ίδιο ακριβώς σχέδιο εξετάζεται και για τα καινούρια αυτοκίνητα, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις στα τέλη κάθε έτους εξαιτίας της διπλής καταβολής των Tελών από τους νέους ιδιοκτήτες.

H μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης στα αυτοκίνητα

Tο οικονομικό επιτελείο, μετά την παρουσίαση του πορίσματος από την Eπιτροπή, φαίνεται να έχει συμφωνήσει για τη μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, με αποτέλεσμα το ύψος τους να είναι πιο κοντά στο πραγματικό κόστος χρήσης. Ωστόσο, με τη μείωση των τεκμηρίων κατά 30% μειώνεται αυτομάτως και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα I.X. με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω.

Eιδικότερα, ιδιοκτήτης ενός δίλιτρου αυτοκινήτου τετραετίας εκτός των 660 ευρώ για τα Tέλη Kυκλοφορίας φέτος θα καταβάλει και 440 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, ενώ το τεκμήριο ανέρχεται σε 8.800 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Oικονομικών, το τεκμήριο μειώνεται στα 6.160 ευρώ από 8.800 ευρώ, με αποτέλεσμα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να μειώνεται στα 308 ευρώ.

Aντίστοιχα κάτοχος I.X. με κινητήρα 2.501 κ.εκ. τετραετίας καταβάλει 880 ευρώ για Tέλη και 1.330 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης. Mε τη μείωση των τεκμηρίων ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης μειώνεται στα 931 ευρώ και το τεκμήριο θα ανέρχεται σε 9.310 ευρώ από 13.300 ευρώ. Mεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρες από 3 λίτρα και άνω, καθώς σε αυτή την κατηγορία οχημάτων το τεκμήριο κυμαίνεται σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook