Σχεδόν μισό εκατ. «ροκάνισε» ταμίας-«ποντικός» στο Δήμο Βιάννου

σχεδόν-μισό-εκατ-ροκάνισε-ταμίας-π-16943

viannosΌσο επεκτείνεται ο διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Βιάννου, που αφορά στις ατασθαλίες του επίορκου πρώην ταμία, τόσο αυξάνεται το ποσό που υπεξαίρεσε.

Ενώ δηλαδή, αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ο ταμίας-ποντικός είχε υπεξαιρέσει ένα ποσό της τάξης των 160 χιλιάδων ευρώ, νεότεροι έλεγχοι ανεβάζουν τα υπεξαιρεθέντα στις 400 χιλιάδες ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας του πρώην δημάρχου κ. Μανόλη Κλαδάκη, αποκαλύφθηκε ότι ο τότε ταμίας του Δήμου Βιάννου, εφαρμόζοντας με μαεστρία διάφορα… κόλπα και πλαστογραφήσεις, είχε καταφέρει να υπεξαιρέσει ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 165 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Ο επίορκος υπάλληλος, ο οποίος ετέθη αμέσως σε προσωρινή διαθεσιμότητα, παραδέχτηκε τις εγκληματικές του πράξεις και επέστρεψε τα υπεξαιρεθέντα, προσδοκώντας (προφανώς) ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφάλιζε την αθώωσή του από τα ποινικά δικαστήρια και άρα θα επανερχόταν στην υπηρεσία. Έκανε όμως λογαριασμούς χωρίς τον… επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης, ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και, δυστυχώς για τον επίορκο ταμία, ο έλεγχος προχώρησε και σε παλαιότερες ημερομηνίες.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω «ποντικός» ήταν ταμίας από συστάσεως του καποδιστριακού Δήμου Βιάννου και αυτό, όπως είναι λογικό, βάζει σε σκέψεις πολλούς, αφού είναι πιθανόν οι ατασθαλίες να ξεκινούν από το 1998!
Η μεθοδολογία

Ο επίορκος ταμίας σκαρφίστηκε διάφορα κόλπα, αν και σε μια ακόμη περίπτωση η βασικότερη αιτία της διασπάθισης δημόσιου χρήματος είναι το σύστημα διαχείρισης, που είναι διάτρητο!

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω υπάλληλος είχε καταρχήν φροντίσει να αποκτήσει τη φήμη του «υπεράνω πάσης υποψίας» υπαλλήλου. Όσοι δικαιούχοι επρόκειτο να εισπράξουν ένα ποσό από το Δήμο κυριολεκτικά έφτυναν αίμα, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν την αυστηρή… «τυπολαγνεία» του ταμία, του ίδιου προσώπου δηλαδή που πλαστογραφούσε χωρίς αναστολές τα διάφορα παραστατικά στοιχεία! Ενώ π.χ. παρακρατούσε από τους μισθούς των συναδέλφων του διάφορα ποσά που αφορούσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, μονάχα ένα μικρό μέρος από αυτές απέδιδε στα δικαιούχα ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα πήγαιναν στην τσέπη του!

Ο «ποντικός» έβαλε χέρι ακόμη και στις αποζημιώσεις των προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, πλαστογραφώντας αδίστακτα τις υπογραφές τους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όμως, ο πρώην ταμίας εφάρμοσε υψηλής τεχνικής πλαστογραφίες και με γραφομηχανή παλιάς τεχνολογίας τύπωνε με μεγάλη μαεστρία, επάνω σε ψεύτικες αποδείξεις εισπράξεων, τους λογάριθμους της τράπεζας.

Το πόρισμα του ελέγχου γέμισε μελαγχολία τους προηγούμενους δημάρχους, αλλά και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων από συστάσεως του Δήμου Βιάννου, καθώς ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εμμέσως πλην σαφώς τους εγκαλεί ως συνυπεύθυνους και συστήνει στην παρούσα δημοτική Αρχή να τους ενημερώσει για τα… νεότερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 20 του περασμένου Σεπτέμβρη ο πρώην ταμίας επρόκειτο να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο, λόγω της απεργίας των δικαστών, η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 18 Απριλίου 2013, και μάρτυρας υπεράσπισής του ήταν ο πρώην δήμαρχος κ. Μανόλης Αναστασάκης!

Ο νυν δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, που έχει στα χέρια του το Φύλλο Μεταβολών και Ελέγχου, δηλαδή τις επισημάνσεις του επιτρόπου, αφού ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις περί του θέματος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συναινέσει στην οριστική απόλυση του επίορκου υπαλλήλου.

Πρέπει να αναφερθεί, τέλος, ότι η ισχύουσα νομοθεσία περισσότερο προστατεύει παρά τιμωρεί τους κλέφτες, καθώς ο επίορκος ταμίας ναι μεν τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση θα εισπράττει το 50% του μισθού του χωρίς να εργάζεται!

Ενώ αρχικά το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τού επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης, ο επίορκος υπάλληλος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και προσέφυγε στο δευτεροβάθμιο όργανο.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook