Στο χείλος της Ελληνικής Αββύσου

στο-χείλος-της-ελληνικής-αββύσου-4552

Στην κόψη του ξυραφιού για μια ακόμη φορά βρίσκεται η χώρα καθώς η κίνηση που ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες η Δημοκρατική Αριστερά ενάντια στον νέο πακέτο μέτρων για το τρίτο μνημόνιο έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σημείο που να απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης αλλά και η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει πλέον εγκλωβιστεί στην ιδιοφυή όπως αποδεικνύεται κίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς να καταψηφίσει τα νέα μέτρα. Τα απομεινάρια του σοσιαλιστικού κόμματος βλέπουν πλέον να χάνουν άπαξ και δια παντός το κεντροαριστερό χώρο που πάντα εξέφραζαν. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί μια εξαιρετική νευρικότητα, καθώς είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι το πολιτικό τους μέλλον είναι πλέον ιδιαίτερα σκοτεινό.

Υπό αυτή την πίεση έγκυροι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο ατυχήματος, απώλειας δηλαδή 10-12 βουλευτών από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα επακολουθήσουν στη βουλή τις επόμενες μέρες κάτι που θα σήμαινε την πτώση της κυβέρνησης και θα οδηγούσε σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα στη στάση πληρωμών της χώρας και πιθανώς την έξοδό της από το ευρώ, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για πολλές γενιές Ελλήνων.

Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα εντείνεται από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να επαγγέλλεται μια ιδιότυπη επανάσταση χωρίς όμως να μπορεί να πει τίποτα για την επόμενη μέρα. Τι μέλλει γενέσθαι, σε ποιο νόμισμα θα συναλλάσσονται οι Έλληνες, με ποια πρωτογενή παραγωγή θα μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της τις επόμενες δεκαετίες;

Πώς θα καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού σε μια πλειάδα από προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα τα οποία σήμερα εισάγουμε και στην απευκταία περίπτωση εκτύπωσης νέου νομίσματος θα είναι αδύνατον να υπάρξουν στην αγορά για αρκετούς μήνες.

Nomura και Citigroup επιμένουν, στο μεταξύ, στις εκτιμήσεις τους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα (σ.σ. η Nomura) υποστηρίζει ότι το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 50 – 60%. Η περίοδος χάριτος και η ανοχή που είχε η Ελλάδα από τις αγορές, μάλλον τελειώνει και τελειώνει άδοξα, αν υποτεθεί ότι τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την τόνωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας από τις αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν σχεδόν στο μισό (σ.σ. ίσως και πιο κάτω) της αξίας τους. Και όχι μόνο αυτό. Ενώ έχει καλλιεργηθεί θετικό κλίμα για την έκθεση της τρόικα, θα χρειαστούν τρία Eurogroup μέχρι την εκταμίευση της δόσης, με την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τυχόν ατύχημα, να κορυφώνονται.

Πολλές από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης εξαιρουμένης της Γερμανίας βρίσκονται σιωπηλά με το δάκτυλό στη σκανδάλη και περιμένουν την κατάλληλη συγκυρία ώστε να μπορέσουν να προτείνουν την έξοδο του Ελλάδος από το ευρώ. Ταυτόχρονα στην ίδια την Γερμανία που μέχρι σήμερα εμφανίζεται υπέρμαχος της ενωμένης Ευρώπης πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η ζημιά της αν αποχωρήσει η ίδια από την Ε.Ε., οδηγώντας την στην διάλυση της, θα είναι πλέον λιγότερες από τον συνεχίζουν να χρηματοδοτούν έναν δύσκολο και περίεργο λαό στη νότια άκρη των Βαλκανίων.

Έναν λαό που εδώ και τέσσερα χρόνια που έχει ξεκινήσει η κρίση δεν κατάφερε να απελευθερώσει απολύτως κανένα επάγγελμα και δεν κατάφερε να απολύσει ούτε καν τους επίορκους του δημόσιου τομέα…

Του Νίκου Μουντάκη  [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook