Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη | Στόχος να διοχετεύουμε ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη”

geotrypano 1Μετά τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης που μάλιστα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση στρέφεται στην οριοθέτηση και χάραξη ΑΟΖ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την προοπτική σταδιακής ανακύρηξης και οριοθέτησης ΑΟΖ ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και στη βάση αξιολόγησης των γεωοπολιτικών συνθηκών κει μεταβολών στην περιοχή.

Ωστόσο, οι αναταράξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα η κρίση στη Συρία δεν ευνοούν τα σχέδια της Αθήνας για χάραξη ΑΟΖ, αφού μία τέτοια απόφαση δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τον διεθνή παράγοντα υπό το φόβο μεγαλύτερων εντάσεων και προβλημάτων. Σαφές είναι άλλωστε και το μήνυμα της Τουρκίας ότι τη δεδομένη στιγμή δεν συζητάει θέμα ΑΟΖ. Έτσι φαίνεται πως το Αιγαίο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι μέσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ΑΟΖ.

Συνεπώς, η Αθήνα βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων όμορων δια θαλάσσης κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τη Λιβύη. Μάλιστα η ελληνική πλευρά επιθυμεί την εντατικοποιήση των διαπραγματεύσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τη νέα λιβυκή ηγεσία.

“Σε τρία χρόνια γεωτρύπανα στην Κρήτη”

geotrypanoΟ διευθυντής Ενέργειας της Κύπρου και κεντρικό πρόσωπο της ενεργειακής διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν το πρόσωπο “κλειδί” στις μυστικές διπραγματεύσεις της κυπρικαής κυβέρνησης μέχρι την υπογραφή συμφωνιών με πετρελαϊκούς κολοσσούς, μιλώντας στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δηλώνει πως στην περίπτωση της Ελλάδας μπορούν να επιτευχθούν συντομότεροι χρόνοι συγκριτικά με την Κύπρο μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια το φυσικό αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά “Είμαι σίγουρος πως και με τη δική μας συνεργασία τα 5 χρόνια χρόνια που διήρηκε η γώτρηση στην Κύρπο μπορούμε να τα κάνουμε τρία στην Ελλάδα”. Δηλώνει επίσης “Υπάρχουν σκέψεις από την ελληνική πλευρά να γίνω Έλληνας υπήκκος και απάντησα θα γίνω αμέσως… Είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα και να δουλέψω νυχθημερόν. Είναι προσωπική κι εθνική ευθύνη”. Ο κ. Κασίνης επίσης τονίζει ότι“ Βρισκόμαστε σε επαφές από κοινού με την ελληνική πλευρά ώστε μέσω της Κρήτης να διοχετεύουμε σε πρώτη φάση ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη”. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να κατανοήσουν τον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αποπληρωμή του χρέους αλλά με σωστή διαχείριση να δίνεται ένα μέρος για το σκοπό αυτό, ένα άλλο μέρος σε κοινωνικές παροχές και το υπόλοιπο να μείνει ώς απόθεμα για τις επόμενες γενιές.

Σχετικά με την εκτίμηση της Deutsche Bank που κάνει λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων άνω των 400 δισ ο κ. Κασίνης σημειώνει πως τη θεωρεί βεβιασμένη και πως ουσιαστικά τώρα γίνονται ουσιατικές σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα. “Ας περιμένουμε. Δε θέλω να δείχνουμε πως δεν είμαστε σοβαροί σε μεγάλες εταιρίες που θα επιδιώξουν να έρθουν να εμπλακούν και να δαπανήσουν τεράτια ποσά…. Κάθε γεώτρηση κοστίζει περίπου 100 εκ.” τονίζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΙδού η Γυναίκα της Χρονιάς | Μετέτρεψε ένα μπορντέλο σε οργανωμένη επιχείρηση χωρίς δάνεια
Επόμενο άρθροΚαλή Χρονιά με μειώσεις μισθών | Ποιά Βουλγαρία ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ