Πώς να προστατευτείτε από το κρύωμα: Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

flu-660Ο άστατος καιρός είναι ο κυρίαρχος παράγοντας κρυολογήματος στις αρχές του χειμώνα. Προκειμένου να προστατευτείτε από τις απότομες αλλαγές και τις ξαφνικές πτώσεις της θερμοκρασίας είναι σημαντικό να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να μην είναι ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες.

Ο ψευδάργυρος και τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε προσφέρουν σημαντική προστασία στον οργανισμό. Ας δούμε όμως αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατευτούμε από το κρυολόγημα, όπως τους παρουσίασε το nutrimed.gr

Βιταμίνη C
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού αφού συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Βιταμίνη C υπάρχει σε πιπεριές, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μπρόκολο, φράουλες ή λαχανάκια Βρυξελών.

Βιταμίνη Α
Συμβάλει στη φροντίδα του δέρματος και των βλεννογόνων τα οποία είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες. Συναντάται σε τροφές ζωικής προελεύσης όπως συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια, ενώ βρίσκεται επίσης σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (καρότα γλυκοπατάτα, σπανάκι, βερίκοκο, μπρόκολο).

Βιταμίνη Ε
Παίζει καίριο ρόλο στην απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Τη συναντάμε στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά αλλά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ψευδάργυρος
Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο συμβάλλει στην ενίσχυση της ανοσίας, αφού ακόμα και η μέτρια ανεπάρκεια συνδέεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Πηγές πρόσληψης του είναι το κόκκινο κρέας, τα αυγά, το γάλα και τα όσπρια.

 

Πηγή: iefimerida

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ