Πρώτη συνάντηση Σόιμπλε -Τσίπρα με διαφωνία για το μνημόνιο

πρώτη-συνάντηση-σόιμπλε-τσίπρα-με-δια-22524

TSIPRAS SOIBLE

Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα πλαίσια της τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο.

Στο κρίσιμο τετ α τετ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στο Reuters, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί.

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ μόνον εάν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί επιτυχώς. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό πρέπει να τιμήσουν τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε.

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε από την πλευρά του, την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Έκανε μάλιστα λόγο για «καλό κλίμα» και «καλή αρχή».

Τσίπρας: «Τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει»

Ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, τόνισε ότι ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και επανέλαβε ότι «τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει».

«Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε την ανάγκη, «τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε ως εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της Siemens, ωστόσο η απάντηση του Σόιμπλε ήταν τυπική, χωρίς να μπει στην ουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook