Προσοχή | Κάποια χριστουγεννιάτικα δώρα δημιουργούν παρεξηγήσεις!

 

dora christmasΟι γιορτές είναι ταυτισμένες στην ψυχοσύνθεση του Νεοέλληνα με την ανταλλαγή δώρων. Νομίζετε ότι απλώς δίνετε και παίρνετε ένα δωράκι λόγω των ημερών και αυτό είναι όλο; Μια απλή πράξη, στο πνεύμα των εορτών και τίποτε άλλο; Λοιπόν, πρόκειται για μια περίπλοκη και όχι απλή πράξη, όπως τονίζουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ανταλλαγή δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής.

Το δώρο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση με τον παραλήπτη του, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης τη στιγμή της προσφοράς του δώρου. Η Cele Otnes, καθηγήτρια Διαφήμισης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δηλώνει ότι ‘δεν είναι η σκέψη που μετράει, αλλά η σχέση’.

Σύμφωνα με τη Cele Otnes, ‘ακόμα και ένα ανάρμοστο με την περίπτωση δώρο μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, εάν τα δύο άτομα συνδέονται στενά και ο παραλήπτης του δώρου αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του δωρητή ως καλές. Από την άλλη μεριά βέβαια, αν η σχέση είναι χλιαρή, ακόμα και το καλύτερο δώρο δε θα μπορέσει να τη σώσει’.

  • Έξι τρόποι με τους οποίους τα δώρα επηρεάζουν τις σχέσεις μας

1. Κατ’ αρχάς, ένα δώρο έχει τη δύναμη να ενδυναμώσει μια σχέση που μόλις έχει γεννηθεί. Δίνει το ‘πράσινο φως’ για την ερωτική επικοινωνία και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα που ίσως στην αρχή μιας σχέσης είναι δυσκολότερο να διατυπωθεί με λόγια.

Η κοπέλα που άνοιξε το κουτί με το εορταστικό περιτύλιγμα, για να βρει ένα λευκό βελούδινο αρκουδάκι, στου οποίου το λαιμό κρεμόταν μια χρυσή αλυσίδα για την ίδια, εκτίμησε τη ρομαντική χειρονομία του φίλου της, αλλά και τη σκέψη που κατέβαλε προκειμένου να παρουσιάσει το συγκεκριμένο δώρο. Αυτή η χειρονομία σφράγισε και την αρχή της σχέσης τους και επιβεβαίωσε τη διάθεσή τους να συνεχίσουν.

2. Τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια υπάρχουσα καλή σχέση, πράγμα με το οποίο είμαστε και περισσότερο εξοικειωμένοι, καθώς συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε δώρα με φίλους. Ακόμα κι ένα μικρό δώρο δείχνει στο φίλο μας ότι τον θυμηθήκαμε και το μη λεκτικό μήνυμα είναι ότι το άτομο αυτό είναι σημαντικό για μας.

3. Βέβαια, ένα δώρο μπορεί να έχει και μηδαμινή επιρροή στον παραλήπτή του. Αυτό συμβαίνει με τα απρόσωπα δώρα, τα οποία δίνονται στο άλλο πρόσωπο καθαρά ως συμβολική χειρονομία ή υποχρέωση. Τα μικροδώρα που χαρίζουν οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους συχνά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

4. Ακόμα, τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια αρνητική σχέση, όπως όταν κανείς χαρίζει κάτι χωρίς να σκεφτεί αν αυτό θα ευχαριστήσει τον παραλήπτη ή αν του είναι χρήσιμο. Ένα παράδειγμα είναι όταν χαρίζουν ένα τασάκι σε έναν μη καπνιστή, χωρίς να σκεφτούν τις συνήθειες, τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες του, ή όταν κάποιος κάνει ένα δώρο με σκοπό να περάσει ένα αρνητικό μήνυμα.

5. Τα δώρα έχουν τη δύναμη να χαλαρώσουν δεσμούς μεταξύ ατόμων ή ακόμα και να τους κόψουν τελείως, όπως στο παράδειγμα της υπέρβαρης ασθενούς που δεν συγχώρεσε τη θεία της για τη ζυγαριά που της χάρισε στα γενέθλιά της.

6. Τέλος, τα δώρα μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ροή μιας σχέσης προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Είναι αξιοπρόσεχτο ότι στην έρευνα της Cele Otnes και των συνεργατών της, από τις 150 εμπειρίες αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα και που σχετίζονταν με δώρα, το 58% ήταν συναισθηματικά αρνητικές εμπειρίες.

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣβήστε τα τζάκια | Ανακοίνωση υπουργείων για το Σαββατοκύριακο
Επόμενο άρθροΚρήτη | “Τσαμπουκάς” και επίθεση σε αστυνομικούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ