Προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ Και ΟΑΕΔ για την κάλυψη κενών στα σχολεία

προσλήψεις-μέσω-εσπα-και-οαεδ-για-την-κ-70153

mathites kathigitis

Εξαιρούνται της διαθεσιμότητας 100 εκπαιδευτικοί με πτυχία δασκάλων, νηπιαγωγών και φιλολόγων

Με προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ θα καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στη δημόσια εκπαίδευση.

Άλλωστε οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού είναι μόνο 2000 οπότε από μόνες τους δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των κενών στη δημόσια εκπαίδευση. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες ότι μέχρι στιγμής από τις 2000 πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού έχουν πραγματοποιηθεί 1.655 προσλήψεις αναπληρωτών .

Η αναφορά στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες για την επικείμενη πρόσληψη εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ιδίως στους νηπιαγωγούς.

Εκτός από το πιο πάνω άλλο ένα θέμα που τέθηκε από την ΟΛΜΕ ήταν η ανάκληση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών όπου για το θέμα αυτό ο Υπουργός ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν 100 εκπαιδευτικοί που έχουν δεύτερο πτυχίο κυρίως νηπιαγωγών, δασκάλων και φιλολόγων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών ο αριθμός των καθηγητών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά και τις ενστάσεις για εξαίρεση θα προσεγγίσει τελικά στους 1.900.

Για τα δεύτερα πτυχία άλλων ειδικοτήτων δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από τον Υπουργό και το θέμα έμεινε ανοιχτό. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσε η ΟΛΜΕ, όπως λειτουργικές δαπάνες, μεταφορά μαθητών, φύλαξη και καθαρισμός σχολείων, κάλυψη των κενών στα ειδικά, μουσικά, ΣΔΕ, ενισχυτική διδασκαλία, αριθμός μαθητών ανά τμήμα δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από τον Υπουργό ο οποίος απάντησε ότι θα αντιμετωπιστούν τα πιο πάνω θέματα όσο καλύτερα είναι δυνατόν μέσα στο «δύσκολο περιβάλλον που κινούμαστε».

Όσον αφορά το νόμο 4186/13 για το λύκειο και την τεχνική εκπαίδευση ο Υπουργός επέμεινε στην εφαρμογή καθώς τον θεωρεί ευεργετικό για τη δημόσια εκπαίδευση και τους μαθητές παρά την αντίθετη άποψη που εξέφρασε η ΟΛΜΕ. Για το θέμα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών ο Υπουργός είπε ότι δεν έγιναν και δεν θα γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις, έγιναν ελάχιστες υποχρεωτικές αποσπάσεις. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων θα γίνουν αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ για τις ειδικότητες ξενόγλωσσων, γυμναστών, πληροφορικής κλπ, που δεν είχαν γίνει μέχρι τώρα.

Στο αίτημά της ΟΛΜΕ για διαφάνεια σε όλες τις μετακινήσεις – αποσπάσεις και την απαίτηση να δοθούν τα μόρια και τα υπόλοιπα στοιχεία, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε αόριστα ότι θα δοθούν. Επίσης τέθηκε το ζήτημα της παρέμβασης αστυνομίας και εισαγγελέων στις μαθητικές και τις άλλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, με αφορμή και την καταδίκη των μαθητών στη Λαμία. Για το εν λόγω θέμα ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν αναμειγνύεται σε θέματα δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας και ότι γενικά η καταστολή δεν έχει θέση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό η ΟΛΜΕ έθιξε και την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία, άμεσα, που αλλάζει το καθεστώς οργανικότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε να αναβληθεί η κατάθεση της τροπολογίας αυτής μέχρι να μελετηθεί και να διατυπωθεί εμπεριστατωμένη γνώμη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

 

Πηγή: newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook