«Πράσινο φως» για την άμεση εκταμίευση της δόσης | Tρόικα: Έκλεισε η συμφωνία με την Ελλάδα

πράσινο-φως-για-την-άμεση-εκταμίευσ-38831

stournaras troika«Πράσινο φως» για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup, έδωσε η Τρόικα.

«Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης», ανακοίνωσαν επισήμως και από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι «η αποστολή και οι (ελληνικές) Αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης, και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014».

Στουρνάρας: «Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής»

Την ίδια ώρα, «έχουμε συμφωνία με την Τρόικα. Αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση της επόμενη δόσης» ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Έχουν υλοποιηθεί τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα τρία τέταρτα της προσαρμογής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Χρειάζεται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται ραγδαία», πρόσθεσε.

«Ο μεγάλος στόχος είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας απόφασης του Eurogroup που προβλέπει δραστική μείωση του δημοσίου χρέους», είπε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.

«Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν στο ευρώ ψεύδονται ασυστόλως», σημείωσε ακόμη.

Τόμσεν: Αισιόδοξος ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος για την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «καλά νέα», κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο.

«Αυτό θα ανοίξει δρόμους για περαιτέρω βήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση».

Ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα πετύχει σύντομα πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Να σημειωθεί, τέλος, πως ο κ. Στουρνάρας έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Tρόικας από την πλευρά του ΔΝΤ κ.Πολ Τόμσεν στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 μ.μ.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook