Ποιοι δικαιούνται διαγραφή χρεών από την εφορία

eforia-diagrafiΣοβαρά εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών το διαχωρισμό μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων χρεών. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

  •  Θα διαγράφονται οι οφειλές προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες (π.χ. άποροι).
  •  Εξετάζεται το χαρακτηριστικό ως μη εισπράξιμων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων των οφειλετών χωρίς να έχει εντοπισθεί κάποιο ρευστοποιήσιμο ή αξιοποιήσιμο στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα χαρακτηρίζεται μη εισπράξιμο, θα παραμένει σε «ύπνωση» για είκοσι έτη και αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει εντοπισθεί κάποιο εισόδημα ή περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, τότε θα διαγράφεται οριστικά.

Να σημειωθεί ότι εφόσον εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών θα θεωρηθεί μη εισπράξιμο και θα περάσει στα αρχεία της εφορίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ από τα 56 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία, θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 15 έως 17 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους συσσωρεύτηκαν στις εφορίες και τα τελωνεία νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν δόσεις του φόρου εισοδήματος από το περυσινό εκκαθαριστικό καθώς και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Για να αντλήσει έσοδα από τον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ΥΠΟΙΚ έχει συμφωνήσει με την τρόικα σε μια νέα έκτακτη ρύθμιση έως και 48 δόσεων για χρέος που έχει συσσωρευτεί έως το τέλος του 2012 και σε μια μόνιμη ρύθμιση έως και 12 δόσεων για χρέος που συσσωρεύεται από το 2013 και μετά.

 

Πηγή: capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓλύτωσε από Βοστόνη και Τέξας! | Τύχη βουνό για 43χρονο
Επόμενο άρθροΧανιά | Εκδήλωση του «Δήμου Ενεργών Πολιτών»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ