Παρέμβαση «καταπέλτης» του γιατρού από τη Γαύδο

παρέμβαση-καταπέλτης-του-γιατρού-α-102674

gavdos iatreioΜε μια αποκαλυπτική επιστολή στη Χανιώτικη ιστοσελίδα tokaravani.gr, ο γιατρός που έχει αποσπαστεί -αυτές τις μέρες- στη Γαύδο ως «μπάλωμα» ενός μόνιμου κενού, παρουσιάζει την ιστορία του -ενδεικτική της γενικότερης πολιτικής που ασκείται στο χώρο της δημόσιας υγείας και εντοπίζει, πέρα από τους τύπους, την ουσία του προβλήματος.

Είναι ο Χρήστος Πιπεράγκας, επιμελητής Β ΚΥ Βάμου, πρώην αποσπασμένος στο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Στερνών και νυν αποσπασμένος στο ΠΙ Γαύδου και λέει:

«Εδώ και πολύ καιρό το ιατρείο Γαύδου παραμένει κενό και οι ανάγκες για ιατρική φροντίδα των κατοίκων της ακάλυπτες. Το πρόβλημα της Γαύδου ωστόσο δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αντίστοιχα κενά παραμένουν μια σειρά ιατρείων στην επικράτεια, οι περισσότερες δομές υγείας στη χώρα είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν, άλλες δομές κλείνουν χωρίς να υποκαθίστανται από κάτι άλλο, η παροχή φροντίδα υγείας παύει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα των πολιτών και μεταβάλλεται σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου πάνω από 3.500.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Πριν κάποιες μέρες, με απόφαση της Διοίκησης του ΓΝ Χανίων, καλέστηκε το ΚΥ Βάμου να καλύψει το ιατρείο της Γαύδου. Κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης του ΚΥ, Ο διοικητής του ΓΝ όρισε 5 γιατρούς του ΚΥ να καλύψουν εκ περιτροπής τη Γαύδο για ένα διάστημα 3 μηνών. Ένας από αυτούς είμαι και ο υπογράφων, ο οποίος από την αρχή του έτους είχα μετακινηθεί από το ΚΥ Βάμου που είναι και η οργανική μου θέση, στο ΠΙ Στερνών λόγω άδειας μητρότητας της συναδέλφου που εργάζεται εκεί. Το αποτέλεσμα της εκ νέου μετακίνησής μου από το ΠΙ Στερνών στο ΠΙ Γαύδου σήμαινε με πολύ απλά λόγια ότι η περιοχή ευθύνης του ΠΙ Στερνών θα έμενε ακάλυπτη από γιατρό για τουλάχιστον 3 μήνες με εξαίρεση ορισμένα σύντομα μεσοδιαστήματα. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε εγγράφως στη Διοίκηση και στις τοπικές κοινότητες που πλήττονται άμεσα άλλα το πρόβλημα έμοιαζε πολύ δύσκολο για να λυθεί. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Το νομικό πλαίσιο αλλά και η ιατρική δεοντολογία επιτρέπει τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από την οργανική μας θέση (μέχρι 6 μήνες ανά έτος) για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Τις οποίες ανάγκες δημιούργησαν οι ίδιοι άνθρωποι που χαράζουν την πολιτική υγείας όταν στο όνομα της κρίσης έκοψαν κάποια κίνητρα (θεσμικά κυρίως) που είχαν οι αγροτικοί ιατροί όταν δήλωναν θέση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι να υπάρχει πραγματικά τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στη Γαύδο αλλά σε πάμπολλες απομακρυσμένες περιοχές ανά την επικράτεια.

Ο παραλογισμός έχει και συνέχεια. Προκειμένου να καλύψουν το κενό της Γαύδου, μετακινούν τον ιατρό από τις Στέρνες χωρίς να προβλέψουν ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο κενό. Το ΠΙ Στερνών αποτελεί ένα από τα 2 δημόσια ιατρεία που καλύπτουν όλο τον πληθυσμό του ακρωτηρίου. Μια περιοχή με περισσότερους από 15.000 κατοίκους με μόνο δύο γιατρούς, που δουλεύουν στα όρια των δυνατοτήτων τους προσπαθώντας να διατηρήσουν τα δημόσια χαρακτηριστικά τους συστήματος υγείας σε πείσμα των καιρών, σε μια περιοχή ήδη υποστελεχωμένη με μεγάλες ανάγκες. Η κοινή λογική και τα στατιστικά στοιχεία λένε πως η περιοχή χρειάζεται περισσότερους γιατρούς. Οι διοικούντες μειώνουν κατά 50% το υπάρχον ιατρικό δυναμικό

Ενδεικτικό του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι και ο τρόπος που έγινε η μετακίνησή μας στη Γαύδο. Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν και ξεκίνησαν από το υπουργείο ήταν «όποιος δεν πάει απολύεται» και «τσακιστείτε να καλύψετε τη Γαύδο». Λέξεις που χαρακτηρίζουν περασμένες σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας όπου η κοινωνία θεωρείται εχθρός και οι εργαζόμενοι δούλοι από μια κεντρική διοίκηση που τηρεί όποτε και αν θέλει τους νόμους, θυμίζοντας περισσότερο φεουδαρχικά παρά δημοκρατικά καθεστώτα.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διασαφηνίσουμε το σκοπό που γράφεται το κείμενο αυτό. Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την κάλυψη του ιατρείου της Γαύδου πήρε θέση και εκφράστηκε η μία πλευρά του νομίσματος. Εκφράστηκε αυτή η πλευρά που κατέχει θέσεις πολιτικής και διοικητικής εξουσίας και λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή, το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας. Εκφράστηκε με αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ανίκανο τρόπο. Κρύβοντας την αλήθεια και τις δικές της ευθύνες για την πολύ προβληματική κατάσταση που βιώνουμε τώρα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις αγωνίες και τις ανάγκες των ανθρώπων της Γαύδου και του Ακρωτηρίου για να καλύψει απλώς επικοινωνιακές ανάγκες με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο. Ακόμα ωστόσο δεν έχουν εκφραστεί οι ίδιες οι κοινωνίες και οι ανάγκες τους. Ας το καταλάβουμε καλά. Έρχονται εποχές πολύ μαύρες στο χώρο της υγείας. Οι κάτοικοι της Γαύδου και του Ακρωτηρίου ήδη το έχουν βιώσει και αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Όσο σαν κοινότητες δεν ενώνουμε τις φωνές μας και δεν διεκδικούμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμά μας στην φροντίδα υγείας παρακάμπτοντας τους πολιτικάντηδες και τους παραγοντίσκους των απολιθωμάτων των κομματικών μηχανισμών, τόσο το μέλλον μας θα είναι πιο εφιαλτικό. Και ένα μέλλον χωρίς γιατρό, χωρίς νοσοκομείο, χωρίς περίθαλψη, χωρίς ασφάλεια είναι ένα μέλλον γεμάτο τρόμο ,πόνο και θάνατο.

ΥΓ1 Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Βάμου μετά από αρκετές συζητήσεις και συνελεύσεις κατόρθωσαν συλλογικά να προτείνουν ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο πρόγραμμα κάλυψης του Ιατρείου της Γαύδου όπου συμμετέχουν γιατροί από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Απομένει στη διοίκηση να το υιοθετήσει και να καλύψει τις νομικές υποχρεώσεις που έχει όσο αφορά την μετακίνησή μας εκεί όπως είναι τα οδιπορικά, η σίτιση και η υπερωριακή απασχόλησή μας σε ένα άγονο ιατρείο.

ΥΓ2. Απομένει επίσης στο διοικητικό μηχανισμό να στείλει ΑΜΕΣΑ γιατρό στο ΠΙ Στερνών. Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις τοπικές κοινωνίες σαν πιόνια εκβιασμού στις εσωτερικές κόντρες εξουσίας που έχει και να έρθει σε σύγκρουση με λογικές βολέματος και λαμογιάς. Εμείς, μιλώντας σαν μέρος αυτού του μεγάλου κομματιού του ιατρικού κόσμου που δίνει μάχες αξιοπρέπειας και στήριξης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, το έχουμε κάνει ήδη στην καθημερινή μας εργασίας.

Πηγή: tokaravani.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook