Παπανδρέου: Με την κιθάρα μου έριχνα τις γκόμενες | Άσε μας ρε Γιωργάκη…

papandreou

Εξομολογήσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου

Με κιθάρα και ελληνική μουσική έριχνε τις γυναίκες ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα του Όρεγκον «Oregonian».

oregonianΟ πρώην πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην οποία μεταξύ άλλων εκφράζει το παράπονο του για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τον πόνο του κόσμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου λέει ότι γνώριζε ότι θα του στοίχιζε πολιτικά όταν προχώρησε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά «δεν πειράζει, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε».

sam papΓια τον Αντώνη Σαμαρά λέει: «Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, πώς να το πω, αρνητικός, εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού. Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση που κατά καιρούς διατηρούμε και βρισκόμαστε».

Για τα φοιτητικά του χρόνια με τον Αντώνη Σαμαρά και την κιθάρα του, ο Γιώργος Παπανδρέου λέει πως «η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο… Συνηθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ.Παπανδρέου στην “The Oregonian” και τον δημοσιογράφο Richard Read, στις 12 Ιανουαρίου.

Πώς μπήκε η Ελλάδα σε μια τέτοια οικονομική αναταραχή και να ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα της Ευρώπης;  

Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία, δεν θα ήταν, Αν το 2% ή 2,5%τοις του ΑΕΠ της Ευρώπης, να έφταιγε όχι μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν αναλάβω εγώ,  κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία, αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και επίσης με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά περικόπταμε, αν απλά κάναμε λιτότητα, τότε τα προβλήματα θα επιλύονταν και οι αγορές θα έκαναν πίσω.

Τι ήσασταν σε θέση να κάνετε σχετικά με αυτό, ως πρωθυπουργός;

Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των λαϊκών ανθρώπων. Ήξερα ότι πολιτικά πρόκειται να μου κοστίσει. Ήμουν εντάξει με αυτό, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε. Κάναμε αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες. Βάλαμε φόρους στις υπεράκτιες εταιρείες.  Για παράδειγμα. χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δούμε εάν οι άνθρωποι δεν πλήρωναν φόρους για τις πισίνες. Έπρεπε να κατασχέσουμε περίπου 565 σκάφη κατά το πρώτο έτος, επειδή δεν πλήρωναν φόρους. Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν γίνει πριν στην Ελλάδα. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βασικά, τονίζουμε κάποια ευρύτερα παγκόσμια προβλήματα.

 Μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους μείωσης του χρέους, που έχει θέσει τοτο χρέος του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές του. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, από ό, τι περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επανεξετάζει, πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη. Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα έχουμε κανένα πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή. Έχουμε μεταρρυθμίσει το φορολογικό μας σύστημα. Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Είχαμε περίπου 60 περιφέρειες στην Ελλάδα και τώρα υπάρχουν μόνο 13. Είναι σαν να κόβεις 50 πολιτείες σε 13 και να γίνεις πιο αποτελεσματικός.

 Πώς τα πάει ο συγκάτοικός σας στο κολλέγιο, Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός;  

Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικός και εξαιρετικά κριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού.  Επίσημα πολλές φορές του ζητούσα να εργαστούμε από κοινού, σε αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεσαι μια ευρύτερη συναίνεση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, όσον αφορά το πώς θα ασχοληθείς με αυτά τα μεγάλα, τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με την καθημερινή πολιτική. Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση μας που κατά καιρούς κρατάμε και βρισκόμαστε.

 Στο Amherst, εσείς και ο Σαμαράς,ήσασταν ενωμένα αντίθετοι με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα;

Ως μέλος της Τάξης του ’75, άκουσα να φορούσατε μπλου τζιν και κρατάγατε μια κιθάρα, ενώ ο Σαμαράς φορούσε σακάκι.   Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο αναμεμιγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό, οι φοιτητές είχαν αρκετά ριζοσπαστικοποιηθεί. Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο.

Ήταν επιτυχής;

Μερικές φορές, ναι, ήταν. Ήταν η κιθάρα, αλλά ήταν επίσης και η ελληνική μουσική. Είχαμε κάποιους Λατινοαμερικάνους, κάποιους Ευρωπαίους, κάποιους Αμερικανούς, επίσης. Συνιθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ.   Αυτές τις μέρες, πως οι Έλληνες επιβιώνουν με 25% ανεργία και υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης;   Είναι πολύ δύσκολο. Ένα πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Ο τομέα της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε γίνει εξαρτώμενοι από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο. Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά.

Έχετε πρότεινε επίσης μια πράσινη εκδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ που χρησιμοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης;  

Σωστα.. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΕΕ, σε αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται ακόμη και η Ρωσία και η Κίνα, επίσης. Έχουμε την τάση να διαχωριστούν δύο κρίσεις που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά, την οικονομική κρίση της νότιας Ευρώπης και την Αραβική Άνοιξη της βόρειας Αφρικής. Τώρα που έχουμε βρει νέες πηγές ενέργειας στην περιοχή αυτή, μπορούμε να αναπτύξουμε πραγματικά πράσινη ενέργεια όπως η ηλιακή και η αιολική. Γιατί να μην έχουμε ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής. Αν είχαμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη σε ένα σενάριο ανάπτυξης και θα είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτόν τον κύκλο της λιτότητας.

 Έχετε υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης;

Έχω υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν περισσότερο κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε εσωστρεφείς σε δικά μας προβλήματα.

Ως υπουργός Εξωτερικών, μπορέσατε να βοηθήσετε να έρθουν κοντά οι πολύχρονοι αντίπαλοι,η Ελλάδα και η Τουρκία. Θα μπορούσε το ίδιο πνεύμα έρθει να παίξει τώρα;

Θα πρόκειται να είμαι ένας υποστηρικτής της άποψης αυτής. Ας ελπίσουμε ότι στο Όρεγκον θα είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό, επίσης. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τον πλανήτη μας, διότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση ή τη φτώχεια και τη μετανάστευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ