Πανελλήνιες 2013: Ευνοημένοι αυτοί με στόχο τις ιατρικές και οικονομικές σχολές, δύσκολος στόχος η θεωρητική κατεύθυνση!

panelliniesΣχολείο – φαγητό – διάβασμα – φροντιστήριο – ύπνος φαίνεται να είναι το πρόγραμμα των περισσότερων μαθητών της Γ΄ Λυκείου που σε περίπου ένα μήνα θα δώσουν τις εξετάσεις για να περάσουν σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο- σχολή και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, μπας και δουν κανένα χαΐρι!

Στους 76.444 υπολογίζονται οι εισακτέοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων μετά την αναδιάρθρωση του χάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές, Τουριστικές και Εκκλησιαστικές Σχολές.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» από τις 76.444 θέσεις οι 61.747 αφορούν εισακτέους 90%, 9.578 εισακτέους κατηγορίας 10%, ενώ 5.119 εισακτέους Επαγγελματικών Λυκείων.

Από τους 61747 εισακτέους της κατηγορίας 90% συμπεριλαμβάνονται και οι:

  • 610 εισακτέοι από Εσπερινά Λύκεια,
  • 1.300 που θα εισέλθουν σε Στρατιωτικές Σχολές
  • 416 θέσεις θα δοθούν σε Εκκλησιαστικές Σχολές
  • 68 θέσεις αφορούν Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων
  • 9.678 θέσεις θα δοθούν για ειδικές κατηγορίες, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Ευνοημένοι θα είναι οι φετινοί υποψήφιοι που στοχεύουν σε Πολυτεχνικές Σχολές, Τμήματα Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, καθώς και του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομικά).

Ο επιπλέον αριθμός θέσεων, που αποφασίστηκε να δοθεί και σε ορισμένες σχολές είναι διπλάσιος από πέρυσι, κάνει λίγο πιο εύκολο τον στόχο των αριστούχων μαθητών.

Αντιθέτως, λίγο περισσότερο πρέπει να «αγωνιστούν» οι μαθητές σε τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως Φιλολογία, Θεολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Κοινωνική Εκπαιδευτική Πολιτική που θα απορροφήσουν μικρότερο αριθμό εισακτέων.

 

Πηγή: Έθνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ