“Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο “

Ο ΣΥΝ υπήρξε ο δημιουργικός καταλύτης της πολιτικής ζωής του τόπου και το γεγονός ότι κλείνει τον κύκλο του αφήνοντας στη θέση του τον ΣΥΡΙΖΑ του 27%, που όλοι πια πιστεύουν ότι σύντομα θα κληθεί με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού μας να κυβερνήσει τον τόπο, προκειμένου να βγάλει το λαό μας από το αδιέξοδο, σηματοδοτεί ότι αυτό το εγχείρημα πέτυχε.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Γιάννη Μπαλάφα, με τίτλο «20 χρόνια χρειάστηκαν: Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Για το βιβλίο, η παρουσίαση του οποίου έγινε στο Σινέ Κεραμεικός, μίλησαν ακόμα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η ιστορικός, καθηγήτρια Παντείου, Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΣΥΝ της ανανεωτικής αριστεράς έδωσε τη σκυτάλη στον ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς και αυτός με τη σειρά του μετουσιώνεται στη μεγάλη παράταξη της λαϊκής ενότητας, της κοινωνικής σωτηρίας και της ελπίδας», κάνοντας λόγο επιπλέον για «πατριωτική αποστολή».

Όσον αφορά στο βιβλίο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει τριπλή συνεισφορά που έγκειται στην ιστορική καταγραφή της εικοσαετούς πορείας, στο ηθικό δίδαγμα της αντοχής των ιδεών και των αξιών σε δύσκολες συνθήκες και, «το σημαντικότερο, στον αναστοχασμό».

Αναπτύσσοντας το τρίτο αυτό σημείο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον ΣΥΝ μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για πολλές παραλήψεις και λάθη, ωστόσο «δεν μπορεί όμως κανείς να τον ψέξει για αδυναμία να αλλάζει διαρκώς».

«Στη διάρκεια του εγχειρήματος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις δικές μας αδυναμίες» είπε και τις προσδιόρισε με τους όρους «πάλη για την κομματική εξουσία», «φραξιονισμό», «παραγοντισμό» και «διαπλοκή με όμορους πολιτικούς χώρους». «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παγίδα: Όλα αυτά τα σημεία που στενοχώρησαν και πλήγωσαν βαθύτατα έναν ολόκληρο κόσμο, είχαν μια σταθερή επίκληση στις αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το επίδικο αυτό είναι να συγκροτήσουμε γύρω από το εναλλακτικό πολιτικό μας σχέδιο μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία που θα απελευθερώσει τη χώρα από την πολιτική της ύφεσης, των Μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής».

Αναφερόμενος, με αφορμή το βιβλίο, σε κάποια από τα ζητήματα που προέταξε ο ΣΥΝ σε παρελθούσες περιόδους όπως, μεταξύ άλλων, «τις μίζες για τους εξοπλισμούς και τις προμήθειες», «το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε: «Έτσι για να θυμόμαστε ποιος τα έτρωγε με ποιον και πού ήταν τότε η Αριστερά».

«Όσα καταγράφει και αξιολογεί ο Γιάννης Μπαλάφας, με ειλικρίνεια και αξιοπιστία, χωρίς να ωραιοποιεί ούτε να παρασιωπά τίποτε, δείχνουν με ενάργεια ότι στην πολιτική τίποτε δεν είναι στιγμιαίο, αλλά κυοφορείται και μετασχηματίζεται διαρκώς, καθώς όλα δικαιώνονται στο κοινωνικό, ηθικό και θεσμικο-πνευματικό πεδίο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Σημείωσε ότι το «ειδικό πολιτικό αντίκρισμα του Συνασπισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο άσκησης πολιτικής και το περιεχόμενο των θέσεών του, τη διορατική επισήμανση των στρεβλώσεων, που σήμερα οι πάντες παραδέχονται ως χρόνιες παθογένειες του συστήματος, την αγωνιστική αμφισβήτηση της ψευδεπίγραφης δικομματικής πολιτικής, την ουσιαστική ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτικής του αυτονομίας έναντι δογματισμών και αρχηγισμών, λαϊκισμών και ιδεολογισμών, κυβερνητισμών και παραγοντισμών».

Αναφερόμενος στο «κεντρικό πολιτικό πρόβλημα», υποστήριξε ότι αυτό «παραμένει το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και τα διαβρωμένα θεσμικά συστατικά του, που πρέπει να παραμεριστούν από τα νέα κομματικά και πολιτικά, θεσμικά και στρατηγικά εργαλεία για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία του 21ου αιώνα».

«Ο συγγραφέας ανοίγει τους δρόμους για να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο πολιτικό ερώτημα: Πώς, από τα χτυποκάρδια αν θα μπούμε στη Βουλή φτάσαμε να είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής Αριστεράς;» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Ο δημοσιογράφος Ν. Κιάος επεσήμανε ότι η αποψινή παρουσίαση είναι η πρώτη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση μετά τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για τη συμβολική παρουσία των δύο προέδρων: «Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ταυτισμένος με την πορεία και την ανάταση του Συνασπισμού, έχει μακριά διαδρομή αγωνιστική. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο νέος ηγέτης, νέος και στην ηλικία, έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Όσον αφορά το βιβλίο έκανε λόγο για «συναρπαστικό αφήγημα» και «συναρπαστική ιστορία» που δείχνει τη διαδρομή του κόμματος με λεπτομέρειες, ονόματα, καταστάσεις, με ενθουσιασμούς και απογοητεύσεις, συγκρούσεις εσωτερικές και ανατάσεις, με μιζέρια, διασπάσεις αλλά και άλματα.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, ο κ. Μπαλάφας χαρακτήρισε το βιβλίο «ένδειξη πίστης στο εγχείρημα που αντιπροσώπευε και αντιπροσωπεύει το κόμμα μου, ο Συνασπισμός»: «Να συγκροτηθεί, δηλαδή, μια Αριστερά, που θα υπερβαίνει και τις δύο παραδόσεις της Αριστεράς που κυριάρχησαν στον χώρο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, τριτοδιεθνιστική-κομμουνιστική και σοσιαλδημοκρατική». Ο κ. Μπαλάφας μίλησε για μια Αριστερά που θα παλεύει αταλάντευτα για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία, στην οποία θα εντάσσει τη διαλεκτική συνύπαρξη ελευθερίας και ισότητας, σύγχρονη, ριζοσπαστική, ανανεωτική, οικολογική και απαρέγκλιτα δημοκρατική και σοσιαλιστική.

«Για μένα, αυτή η επιλογή, πέρα από οργανωτικές εκφράσεις και κομματικές σχηματοποιήσεις, εξακολουθεί να είναι μακράς πνοής, να είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε, μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Τσουκαλάς, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Βαρεμένος, Γιώργος Πάντζας, Νίκος Συρμαλένιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού φορέα, Πάνος Σκουρλέτης, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, καθώς επίσης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Τάσος Κορωνάκης, Ρούντι Ρινάλντι, Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Κώστας Πουλάκης. Επιπλέον, τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΝ Στέργιος Πιτσιόρλας, Δημήτρης Καραγκουλές και Λαοκράτης Βάσσης και η πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη.

Ακόμη, παραβρέθηκαν, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Νεφελούδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, το μέλος του ΣΔ του ΔΣΑ Θοδωρής Σχοινάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπό το Ιόνιο στην Κρήτη το «Nordic Explorer»
Επόμενο άρθροΟ Νικολό Μακιαβέλι, το χαράτσι της ΔΕΗ και η πτώση μιας ακόμη κυβέρνησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ