Πρωτοφανή μέτρα στο δικαστήριο …

Οι συλληφθέντες  πέρασαν το κατώφλι των δικαστηρίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω από αυτό έχουν αναπτυχθεί τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση έντασης ή επεισοδίων κατά την προσαγωγή τους.

Οι ένστολοι με χειροπέδες

Ανάμεσα τους είναι και οι τρεις ένστολοι, οι δύο αξιωματικοί του Λασιθίου και ο ένας αστυφύλακας από το Ηράκλειο που με τη δράση τους διευκόλυναν το συνδικάτο του εγκλήματος και παράλληλα πρόσβαλαν το Σώμα στο οποίο ανήκαν μέχρι σήμερα.

Οι δύο Λασιθιώτες έχουν καταγραφεί από τους κοριούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να συνομιλούν με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να τα ενημερώνουν κάθε φορά που η ΕΛΑΣ οργάνωνε ένα “πέσιμο” σε χασισοφυτεία, να έχουν συνάψει στενή σχέση και συνεργασία μαζί τους. Όσο για τον Ηρακλειώτη ένστολο, καταγράφεται σε ένα τηλεφώνημα να προσπαθεί να πουλήσει ένα όπλο σε ένα μέλος της οργάνωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται στην συνέχεια ότι πουλήθηκε και που.

Αναφορικά με τους τρεις ένστολους αξίζει να σημειωθεί ότι χθες αργά τη νύχτα βγήκε ανακοίνωση ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ δόθηκε εντολή να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ακόμα και υποψήφιος βουλευτής

Σήμερα το πρωί ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Φανούρης Μανιουδάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε αναλυτικά στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης υπογράμμισε ότι ήταν μοιρασμένη σε δύο κομμάτια, ένα στο Ηράκλειο με 12 άτομα και ένα στο Λασίθι με 8 άτομα. Επικεφαλής ήταν ένας Λασιθιώτης με ένα ακόμα άτομο, που επί της ουσίας ασκούσε έλεγχο και στην οργάνωση του Ηρακλείου. Πρόκειται για το ίδιο άτομο που είχε φτάσει στο σημείο να συμπεριλαμβάνεται και σε ψηφοδέλτιο κόμματος στις εκλογές του περασμένου Μάη, στο νομό Λασιθίου, που δεν μπήκε στη Βουλή!

Μίτος της Αριάδνης η χασισοφυτεία στο Αστρίτσι.

Ο Επικεφαλής αξιωματικός του Λασιθίου αναφέρθηκε αναλυτικά και σε μία προς μία στις χασισοφυτείες στις οποίες εμπλέκονται οι 20 ενώ επικεντρώθηκε στη χασισοφυτεία του Αστριτσίου που ως φαίνεται αποτέλεσε το …μίτο της Αριάδνης για την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ασχοληθεί και με την έκνομη δραστηριότητα και άλλων ατόμων.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής τόνισε ότι στην υπόθεση αυτή εμφανίζεται ένας νεαρός απάντρευτος ο οποίος αναλαμβάνει όλη την ευθύνη και τελικά προφυλακίζεται, ενώ οι συνεργοί του – παντρεμένοι και με παιδιά- μένουν στο απυρόβλητο.

Η Βεβαίωση και οι ευθύνες.

Όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια μίας επιστημονικής βεβαίωσης για την έκδοση της οποίας κάποιοι μεσολαβούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης όπως τόνισε ο αξιωματικός.
Έτσι με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, όπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή το prismanews.gr , γίνεται προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και για ανθρώπους που έχουν οριστεί να τηρούν ους νόμους και την τάξη.

Τα αδικήματα που φαίνεται να τους βαραίνουν, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, είναι ενεργητική και παθητική δωροδοκία αλλά και έκδοση ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό πλημμελήματος.

Επίσκεψη …

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι χθες το απόγευμα κλιμάκιο με αστυνομικούς και εισαγγελέα επισκέφθηκε το εργαστήριο του συγκεκριμένου καθηγητή προκειμένου να πάρει τα δείγματα που αφορούσαν τον έναν εκ των προφυλακισμένων για την χασισοφυτεία του Αστριτσίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αν η βεβαίωση που εξέδωσε ήταν αληθινή. Ο ίδιος πάντως δεν ήταν εκεί.
Επιπλέον ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου έκανε αναφορά στις δηλώσεις του και σε δύο δικηγόρους που εμπλέκονται στο όλο σκηνικό με την εγκληματική οργάνωση διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγει η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης.

Δύο δικογραφίες με 67 άτομα

Τέλος, μα σημειώσουμε ότι συνολικά οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή θα είναι συνολικά 67, δηλαδή οι 20 που εμφανίζονται ως τα αφεντικά και οι υπόλοιποι 47 που ήταν οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές. Φρόντιζαν για την καλλιέργεια των χασισοφυτειών, φρόντιζαν για τη διακίνηση των ποσοτήτων, φρόντιζαν ακόμα και για ζωοκλοπές και όπλα, και γενικότερα για όλες τις μικρές και μεγάλες δουλειές που είχαν οι … επιχειρηματίες – απατεώνες!
Μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κι ενώ η υπόθεση θα βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης θα γίνονται συλλήψεις, προσαγωγές, καταθέσεις αλλά και απολογίες. Όλα αυτά θα γίνονται στο Δικαστικό Μέγαρο της Νεάπολης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης αναφέρει:

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η ευρεία αστυνομική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε χθες για την εξάρθρωση δύο (2) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών (κάνναβης), διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών.
Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρέθυμνου, συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν χθες (13.11.2012), στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δεκαέξι (16) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις (3) αστυνομικοί ( Αξιωματικός, Ανθυπαστυνόμος και Αρχιφύλακας).

Οι κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφίες που σχηματίστηκαν, περιλαμβάνουν συνολικά εξήντα επτά (67) άτομα (52 ημεδαπούς και 15 αλλοδαπούς), τα οποία είτε συμμετείχαν στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με αυτές σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 15 μέλη, οκτώ (8) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της.

Την 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτούσαν 19 μέλη, δώδεκα (12) από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά «στελέχη» της και οι υπόλοιποι επτά (7) είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της οργάνωσης.

Τα υπόλοιπα άτομα, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, εμπλέκονται κυρίως σε δοσοληψίες με τις εγκληματικές οργανώσεις, σχετικά με αγορά και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, φυσιγγιών και ζώων.
Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δυο (Αξιωματικός και Αρχιφύλακας) κατηγορούνται για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις, ως απλοί συνεργοί και η παράνομη δράση τους – διασύνδεση με τις εγκληματικές οργανώσεις προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Επίσης, στην κατοχή του πρώτου βρέθηκε ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ στην κατοχή του δεύτερου βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο τρίτος αστυνομικός και συγκεκριμένα ο Ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Kalashnikov και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων ενώ και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος .

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Σημειώνεται ότι για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες τους. Οι δυο εγκληματικές οργανώσεις είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητες τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ άλλων :

διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις (2) εγκληματικές οργανώσεις,
διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση,
διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi),
εξατομικεύτηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε ο βαθμός συμμετοχής των μελών καθώς και η εμπλοκή των συνεργών τους στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν.
Αναλυτικότερα, από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει προκύψει η εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων σε πλήθος υποθέσεων καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών (κάνναβης), εμπορίας – διακίνησης όπλων και φυσιγγίων και ζωοκλοπών.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής:

Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 323 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 21.08.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 28.08.2012, στην αγροτική θέση Νησί του Δ.Δ. Ποταμών Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 131 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 14.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Αστριτσίου Δ. Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου.
Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 20.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Χώνου Δ. Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

Δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις εμπορίας & διακίνησης ποσοτήτων κάνναβης σε 13 δράστες – αγοραστές (12 ημεδαποί & 1 υπήκοος Αλβανίας).
Προέκυψε και η καλλιέργεια άλλων τριών (3) φυτειών κάνναβης που δεν ανευρέθηκαν, καθώς επίσης και τριών (3) άλλων φυτειών, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί το έτος 2011 και ταυτοποιήθηκαν ιδιοκτησιακά στις προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις.
Κλοπή 85 αιγοπροβάτων την 02.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Κλοπή αγνώστου αριθμού αιγοπροβάτων την 18.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Σίσι Δ. Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
Εμπρησμός δασικής έκτασης 4 στρεμμάτων την 20.08.2012, στην περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.

Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
3 οχήματα
688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
525 βεγγαλικά – πυροτεχνήματα
το χρηματικό ποσό των (19.200) ευρώ
1 κυνηγετικό όπλο κα 1 πιστόλι κρότου
2 ζυγαριές ακριβείας
λοιπά πειστήρια (μη εύχρηστο πιστόλι, θήκες όπλου, μαχαίρι, τσιγαριλίκι, κ.α.) που σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, πραγματοποιήθηκε και έρευνα στο Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κατασχέθηκε δείγμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις ατόμου, υποδίκου για υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών. Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τον Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, παρουσία του οποίου διενεργήθηκε η σχετική έρευνα.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων αφορούν, τις κατά περίπτωση, κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, ζωοκλοπών και της παράβασης καθήκοντος.
Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Της Κατερίνας Μηναδάκη από το prismanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟ Βάμβουκας σε ΝΟΧ – Αντισφαίριση
Επόμενο άρθροΗ δαντέλα και πάλι στο προσκήνιο …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ