Με 166 “ναι” πέρασε το πολυνομοσχέδιο | Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

vouliΜε 166 «Ναι», 123 «Όχι» και 1 «Παρών» σε σύνολο 290 βουλευτών υπερψηφίστηκαν επί της αρχής οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επιπλέον καταργήθηκαν τα άρθρα 23, 47, 48 και 49. Το άρθρο 35 που αφορά εργασιακά θέματα δεν υπερψηφίστηκε από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τελικά έγινε δεκτό με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 3 παρών.

Η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, τόσο για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας, όσο και για το περιεχόμενο του α.53 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι: «Ούτε το δικαιούχο κράτος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».

Με αφορμή την εν λόγω διάταξη σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «λέει ψέματα ενσυνειδήτως και αποπλανά τη συνείδηση του πολίτη». «’Οσοι λένε ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να θίξει τα κοιτάσματα, τα μνημεία και τον φυσικό πλούτο της χώρας λένε ψέματα. Έλεος και ντροπή» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται:

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 246/2012) για την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 238/2012) που μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής και την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της.

– Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237 και 229/2012) με τα
προαπαιτούμενα για την μείωση δαπανών και τα ειδικά μισθολόγια.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 224/2012) για την απελευθέρωση των μεταφορών ταξί.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης.

Οι επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν πάρει ΦΕΚ θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου να έχουν ψηφιστεί καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέσυρε τις διατάξεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, από το νομοσχέδιο με τις απαιτούμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως είπε έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πώς ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

1.Ν.Νικολόπουλος ΟΧΙ σε όλα

2.Γ.Μιχελογιαννάκης ΟΧΙ σε όλα

3.Μ.Κασσής NAI σε όλα, ΟΧΙ στα άρθρα 31 και 35

4.Θ.Παραστατίδης Απών

5.Ν.Σταυρογιάννης ΟΧΙ σε όλα

6.Κ.Σκανδαλίδης ΝΑΙ σε όλα

7.Α.Γκερέκου Απούσα

8.Μ.Μπόλαρης Παρών

9.Γ.Κουτσούκος ΝΑΙ σε όλα

10.Μ.Ανδρουλάκης Απών

11.Γ.Κασαπίδης Απών

12. Κ.Μαρκόπουλος ΌΧΙ σε όλα

13. Γ.Κουράκος ΌΧΙ σε όλα

14. Α.Λοβέρδος ΝΑΙ σε όλα

15. Ο.Βουδούρης ΟΧΙ επί της αρχής, “Παρών” στα άρθρα

16. Π.Μουτσινάς ΟΧΙ επί της αρχής, “Παρών” στα άρθρα

Ποιοι απουσίαζαν

Εκτός από τους παραπάνω ανεξάρτητους βουλευτές που απουσίαζαν, απόντες από την ψηφοφορία, απουσίαζε και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Απόντες ήταν επίσης ο Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), η Ηρώ Διώτη, ο Θωμάς Ψύρρας και ο Γιώργος Σταθάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ