Μήνυμα Σαμαρά μετά την συμφωνία με την Τρόικα | Video

Στο μήνυμα του μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα πιάνει τους στόχους, ενώ το πρόγραμμα βελτιώνεται. «Πετύχαμε την πρώτη μικρή ανακούφιση κι ανοίξαμε το δρόμο για να υπάρξουν κι άλλες ελαφρύνσεις στο μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κι αυτό το στόχο, το να πετύχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, μέχρι στιγμής τον επιτυγχάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια, λέγοντας: «Η Ελλάδα θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική». «Στόχος να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια, αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 Μέσα στο 2013 απομακρύνονται 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι προβλέπεται η απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, από τους οποίους 4.000 έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Όπως τόνισε, «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά οικήματα, ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό είναι, όμως, ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι αυτό… “ανθρωποθυσία”, όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις “επίορκους” και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μέσα στο καλοκαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προβλέπεται για πρώτη φορά ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος, τον Ιούνιο δηλαδή, θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό δεν το δέχονταν καν για συζήτηση. Τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη».

Μειωμένο το «χαράτσι» της ΔΕΗ κατά 15%

Αναφερόμενος στο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι μειωμένο κατά 15% το 2013, ενώ τόνισε ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και, όπως ανέφερε, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως είπε, ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, δήλωσε ότι προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με πολύ περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερη ευελιξία σε σύγκριση με εκείνο που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως επεσήμανε.

Όσον αφορά την εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων και πρόσθεσε ότι άνοιξε ο δρόμος για την καταβολή της επόμενης δόσης του Μαΐου, των 6 δισεκατομμυρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της ανεργίας, λέγοντας ότι «ενεργοποιούνται προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο». Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς, ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100 χιλιάδων μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών. Τα πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι «αυτή τη φορά –και για πρώτη φορά– το όποιο “δημοσιονομικό κενό” καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», συμπληρώνοντας πως «η έκθεση της Τρόικας επισημαίνει ρητά, ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πια τους στόχους της, ενώ πέρσι τον Ιούνιο ήταν εντελώς εκτός προγράμματος. Κι αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις».

«Οι θυσίες πιάνουν τόπο»

Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. «Δεν σας λέω -κάθε άλλο- ότι τα δύσκολα πια πέρασαν. Σας λέω, όμως, ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Και η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Σε λίγο η βελτίωση αυτή θα γίνεται αισθητή από όλο και περισσότερους. Ενώ πέρα από τη ρευστότητα που τον επόμενο μήνα αποκαθίσταται, από τον Ιούνιο προβλέπονται εισπράξεις ρεκόρ από τον Τουρισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Τώρα παλεύουμε για επενδύσεις, για ανάκαμψη, για ανακούφιση των ανέργων, αλλά και για μείωση της ανεργίας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. Εξάλλου, επεσήμανε ότι επαναλαμβάνεται επίσημα, η δέσμευση των εταίρων μας, ότι μόλις πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να ζητήσουμε παραπάνω περικοπή του δημοσίου χρέους, πράγμα που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιταχύνει την έξοδό μας από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καταθέσεων. «Ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγήν για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους. Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας».

Πηγή: real

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Συμφωνία για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» το κόμμα του Α.Λοβέρδου
Επόμενο άρθροΜνήμες 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ | Τρομοκρατική επίθεση στην Βοστώνη | Διάγγελμα Ομπάμα | Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ