Κραυγή αγωνίας για το κολυμβητήριο από τη διοίκηση του Ν.Ο.Χ. στη συνέντευξη τύπου

κραυγή-αγωνίας-για-το-κολυμβητήριο-απ-3234

Κραυγή αγωνίας για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει τα τελευταία 24ωρα το κολυμβητήριο το οποίο παραμένει κλειστό, έβγαλαν την Τρίτη (5/3) το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε, τα στελέχη της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων.

nox sinenteyxi

Το λόγο πήραν η Πρόεδρος του Ν.Ο.Χ. Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη, ο αντιπρόεδρος Σπύρος Μαραγκουδάκης και η γενική γραμματέας Ευαγγελία Κρασαδάκη-Μητσοτάκη οι οποίοι έκαναν μεγάλη αναφορά στο πώς έχει το πρόβλημα και ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο την κατάσταση. Κατά την κρίση της Διοίκησης του Ομίλου, το ζήτημα έχει πολιτικές προεκτάσεις, με τις δηλώσεις που υπήρξαν, να είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, η κυρία Μυλωνάκη και ο κύριος Μαραγκουδάκης  μετέβησαν στην Αθήνα, στα γραφεία της Γ.Γ.Α. όπου και θα έχουν συνάντηση με στελέχη της Γραμματείας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις που υπήρξαν στη συνέντευξη τύπου, είναι οι εξής:

NtountounakiAnna-NOXanion2Χαρούλα Πράπα-Μυλωνάκη (Πρόεδρος Ν.Ο. Χανίων): «Από το Σάββατο 2 Μαρτίου, το κολυμβητήριο της πόλης μας, οι δύο μικρές πισίνες που ήταν έως τώρα ανοικτές, δυστυχώς έκλεισαν. Κατέβηκε ο διακόπτης του πετρελαίου και έμειναν 500, 600, 700 παιδιά αποσβολωμένα να κοιτούν τα παγωμένα νερά, αναρωτώμενοι γιατί… Το ίδιο αναρωτιόμαστε κι εμείς. Η σημερινή διοίκηση του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, πραγματοποιεί σήμερα τη συνέντευξη τύπου έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια τα οποία είχε, μεταξύ άλλων και τα οικονομικά. Τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να κρατήσει ανοικτή την υποδομή, έβαλε ό,τι χρήματα μπορούσε προκειμένου να αγοράζεται κάθε φορά μικρή ποσότητα πετρελαίου και να διατηρούνται οι δύο μικρές πισίνες ανοικτές. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος. Ρωτάμε, το κράτος στα Χανιά, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορεί να έχει συνέχεια; Οι λειτουργίες των υπηρεσιών από τι εξαρτώνται; Από την λήξη της θητείας της μίας ή της άλλης διοίκησης ή επιτροπής; Για μας είναι ακατανόητο. Υπάρχουν δύο πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αυτή τη στιγμή κρατάνε το κολυμβητήριο κλειστό. Και δεν είναι οικονομικά. Το ένα είναι η λήξη της θητείας της διοικούσας επιτροπής. Το γεγονός ότι η ίδια η Πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει την ανανέωση της θητείας ή τον ορισμό μίας καινούργιας επιτροπής, η οποία πρέπει να αποτελείται, σύμφωνα με την τρικομματική κυβέρνηση, από μέλη των τριών κομμάτων. Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που δεν αφορά εμάς αλλά αφορά την Πολιτεία και η οποία πρέπει να το λήξει σύντομα. Εξάλλου, εδώ δεν μιλάμε για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου… Μιλάμε για μια μικρή τοπική κοινωνία όπου θέλουμε μία διοικούσα επιτροπή να εξασφαλίζει τη συνέχεια των εγκαταστάσεων του Σταδίου, του Σκοπευτηρίου και του Κολυμβητηρίου.

Το δεύτερο θέμα αφορά το κατά πόσο το κράτος συνεχίζει τη δραστηριότητά του, πληρώνοντας τους υπαλλήλους, τις ανελαστικές δαπάνες από τη στιγμή που μία επιτροπή έχει λήξει η θητεία της. Ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη συνέχιση αυτού; Δε νομίζω ότι ένα νοσοκομείο, εάν λήξει η θητεία της διοικούσας επιτροπής, κατεβάζει ρολά, δεν δέχεται τους ασθενείς, δεν κάνει αιμοληψίες ή δεν πραγματοποιεί χειρουργεία. Νομίζω ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του με τα διοικητικά όργανα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει να ξέρετε εξάλλου ότι οι υπάλληλοι αποτελούν διοικητικά όργανα. Είναι πράγματα, τα οποία κι εμείς μόλις τώρα γνωρίζουμε. Ποιοι λοιπόν είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν, σε έναν Οργανισμό, σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τη στιγμή που υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2013, να λειτουργήσουμε; Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Ας το πάρει ο καθένας πάνω του και ας προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε χωρίς εγωισμούς και παραπάνω λόγια που δεν είναι όμορφα για κανέναν από μας. Ζούμε σε έναν μικρό τόπο που γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για το καλό αυτού του τόπου και των Χανιωτών. Το κολυμβητήριο δεν είναι ούτε δικό μου ούτε του Δ.Σ. που σήμερα είναι εδώ, στηρίζοντας την υποδομή, τα παιδιά, τους αθλητές και τους προπονητές. Δεν είναι ούτε του Ε.Α.Κ., ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας. Είναι των Χανιωτών. Είναι το κολυμβητήριο της πόλης μας. Ένα από τα ελάχιστα που έχουν μείνει ακόμα ανοικτά στην Κρήτη… Δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια της Κρήτης να μην έχει μία αγωνιστική πισίνα. Και τώρα πια, να χάνει και τις δύο μικρές πισίνες, τις οποίες τις έχει για να στηρίζει λίγο τα Τμήματά του αλλά κυρίως τις υποδομές.

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου με την προϊσταμένη των οικονομικών της Γ.Γ.Α., μας είπε ξεκάθαρα ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ο πρώτος υπάλληλος που ασχολείται με τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά, είναι υπεύθυνος για την τήρησή του. Δεν μπορεί να υπογράφει συμβάσεις αλλά μπορεί να πληρώνει όλες τις ανελαστικές δαπάνες, μία από τις οποίες είναι η ΔΕΗ, που για όνομα του Θεού, σε λίγες μέρες θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πετρέλαιο, είναι το χλώριο και η μισθοδοσία των υπαλλήλων φυσικά. Μας είπε ότι θα επικοινωνήσει για μία ακόμα φορά μαζί τους, ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι υπάλληλοι κι ότι έχει μιλήσει μαζί τους προσωπικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα λυθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε μέσα στις επόμενες ώρες, όχι στις επόμενες μέρες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας, για τη Χανιώτικη κοινωνία, για τους γονείς οι οποίοι στήριξαν το χώρο τόσα χρόνια, να βρεθεί μια λύση εδώ και τώρα».

 

nox-genikiΕυαγγελία Κρασαδάκη-Μητσοτάκη (Γενική γραμματέας Ν.Ο. Χανίων): «Μας λυπεί, θα θλίβει και μας οργίζει το γεγονός… Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Στο σημείο όπου και οι δύο μικρές πισίνες, οι οποίες λειτουργούσαν στην πόλη μας, τελικά έκλεισαν. Ο Ναυτικός Όμιλος έχει καταβάλλει τα μέγιστα. Έχει κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια. Έχει απευθυνθεί στη Γ.Γ.Α. όπως γνωρίζετε. Η πρόεδρος προσωπικά έχει μεταβεί στη Γραμματεία κι έχει συζητήσει το θέμα διεξοδικά. Η Γ.Γ.Α. το γνωρίζει το πρόβλημα. Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένως στο Ε.Α.Κ. και έχουμε απευθύνει εκκλήσεις, σε κάποιες από αυτές με πρωτοβουλία της κυρίας Πατσιά, προς τιμήν της. Μπήκε κάποιο πετρέλαιο στο κολυμβητήριο στο διάστημα αυτό των δύο μηνών, που το κολυμβητήριο είναι χωρίς διοίκηση. Βεβαίως το πρόβλημα είναι μεγάλο, διότι αυτό το πετρέλαιο που μπήκε, μπήκε επί πιστώσει με συνέπεια σήμερα, να χρωστάμε στον προμηθευτή -το Ε.Α.Κ. συγκεκριμένα- και να μην υπάρχει κανένας πρατηριούχος στην πόλη, ο οποίος να δέχεται να βάλει επί πιστώσει πετρέλαιο. Το πετρέλαιο κοστίζει 1300 ευρώ ο τόνος. Έχουμε απευθυνθεί στους βουλευτές του Νομού, στο Δήμο Χανίων. Το γνωρίζουν όλοι το πρόβλημα. Έχουμε απευθυνθεί σε ιδιώτες πρατηριούχους ή εταιρίες πετρελαιοειδών, στο σύλλογο βενζινοπωλών. Όλοι, μας έχουν αρνηθεί. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φέρουν επί πιστώσει πετρέλαιο. Έχουμε απευθυνθεί σε εταιρίες όπως η JET OIL όπως γνωρίζετε, που έχει προσφέρει ως δωρεά πετρέλαιο 3,5 τόνους. Έχουμε απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες της πόλης και κάνουμε έρανο να μαζέψουμε χρήματα για πετρέλαιο. Έχουμε αγοράσει με δική μας πρωτοβουλία πετρέλαιο, το οποίο ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, αφήνοντας άλλες δαπάνες του Ομίλου στην άκρη και πληρώνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει η υποδομή να λειτουργήσει έστω αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, συνεργατικά μαζί με το Ε.Α.Κ. Χανίων, παρά το γεγονός ότι το Ε.Α.Κ. Χανίων διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό και στον κωδικό του έχει χρήματα για να βάλει πετρέλαιο.

Εγώ θα ήμουν στη δυσάρεστη θέση σήμερα, εάν εμείς εδώ ως διοίκηση δεν είχαμε καταβάλλει τα μέγιστα. Έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια όλοι μαζί, ομόφωνα και νομίζω ότι δεν υπάρχει από την πλευρά μας κάποια ενέργεια η οποία να μπορούσε να γίνει και να μην έχει γίνει. Εδώ υπάρχει ένα παράλογο όμως… Το κολυμβητήριο είναι έρμαιο κάποιων πολιτικών καταστάσεων, το είπε και η πρόεδρος πριν. Δηλαδή, μια τρικομματική κυβέρνηση καλείται να ορίσει μία νέα διοίκηση -δεν μπορούμε ν’ ανακατευτούμε σε αυτό το ζήτημα- παρόλα αυτά δεν την ορίζει και από την άλλη πλευρά βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι συνωστίζονται σε γραφεία πολιτικά ή βουλευτών, να επιδιώκουν να θέλουν να πάρουν αυτή τη θέση. Αυτή τη θέση, όταν αναλαμβάνει κάποιος έναν θώκο κυβερνητικό, έναν θώκο δημόσιας υπηρεσίας, όπως είναι το Ε.Α.Κ., πρέπει να την τιμά. Προσωπικά, θα κατέβαλλα τη μέγιστη προσπάθεια εάν μία κυβέρνηση με εμπιστευόταν να λειτουργήσω αυτούς τους δύο χώρους (Στάδιο, Κολυμβητήριο). Σαν Χανιώτισσα παρατηρώ κιόλας ειλικρινά πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση σε αυτές τις δύο δημόσιες υποδομές. Παρόλα, τα παιδιά τιμούν τους χώρους, γεμίζουν το Στάδιο και το Κολυμβητήριο και παρά τις δυσμενείς συνθήκες εδώ στο Κολυμβητήριο, έρχονται, προπονούνται και πετυχαίνουν σπουδαίες επιδόσεις. Η Ντουντουνάκη επέστρεψε με δύο χρυσά. Ο Τσουρουνάκης κατέβηκε το Σάββατο στα Χανιά για προπόνηση αλλά εν τέλει, σήμερα Τρίτη, επέστρεψε με το αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη διότι δεν έχει πισίνα να προπονηθεί. Η Καλογεροπούλου θέλει να πιάσει όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και δεν έχει πισίνα να κάνει προπόνηση. Τα παιδιά μας σήμερα φεύγουν και πάνε στο Ρέθυμνο. Είναι δραματικό αυτό για μας! Μία πόλη με τόση μεγάλη παράδοση στο ναυταθλητισμό, που καλλιεργεί επί 80 έτη τα αθλήματα της πισίνας όπως ξέρετε, να στέλνει σήμερα τα παιδιά της στο Ρέθυμνο… Εγώ περίμενα ότι θα υπάρξει μια κραυγή αγωνίας, όχι μόνο απ’ την πλευρά του Ομίλου. Περίμενα ότι θα υπάρξει συμπαράσταση. Ότι θα υπάρξουν κι άλλες φωνές, ότι οι Χανιώτες θα ευαισθητοποιηθούν, οι φορείς, η Πολιτεία και ότι στο κράτος υπάρχει συνέχεια. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Ότι γνωρίζουμε τη νομοθεσία; Μα δεν είμαστε αρμόδιοι να υποδείξουμε τη νομοθεσία. Η νομοθεσία ορίζει συγκεκριμένα πράγματα. Τα καθήκοντα μπορούν να εκτελούνται ανελλιπώς ακόμα κι αν δεν υπάρχει διοίκηση από τον οικονομικό, αρμόδιο υπάλληλο, τον ανώτερο στην τάξη. Αυτά ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα 103 έως 113. Αλλά, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να υποδείξουμε. Θεωρούμε όμως ότι με καλό πνεύμα, με καλή διάθεση, με αγάπη στον αθλητισμό, με ενδιαφέρον γι’ αυτό που επιτελείται στην πόλη, μπορούμε όλοι να ενσκήψουμε στο πρόβλημα. Μπορούμε πραγματικά να αναζητήσουμε λύση. Διότι πρέπει να βρεθεί λύση. Είναι ντροπή οι Χανιώτες αθλητές να μεταβαίνουν στο Ρέθυμνο, όχι ότι το Ρέθυμνο δεν είναι μία πόλη φίλα προσκείμενη, κάθε άλλο. Είναι ντροπή να μην έχουμε μία πισίνα να διαθέσουμε σ’ αυτά τα παιδιά».

noxΣπύρος Μαραγκουδάκης (αντιπρόεδρος Ν.Ο. Χανίων): «Μέχρι πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και γι’ αυτό το λόγο είναι κλειστή η 50άρα πισίνα. Το οξύμωρο είναι ότι αυτή τη στιγμή χρήματα υπάρχουν προς διάθεση αλλά οι πισίνες παραμένουν κλειστές και αναφέρομαι σε αυτές των 25 μέτρων και των 12,5 μέτρων που μέχρι και πριν από λίγες μέρες ήταν ανοικτές. Όπως είπε και η γραμματέας, η νομοθεσία είναι ρητή και ορίζει τη διαδικασία με την οποία μπορούν να εκταμιευθούν τα χρήματα. Ο λόγος για τον οποίο δεν εκταμιεύονται, εμείς δεν τον γνωρίζουμε και δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα παρακαλούσαμε όμως το Ε.Α.Κ. που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο να σκύψει στο πρόβλημα και να προσπαθήσει άμεσα να δώσει μία λύση. Η διοίκηση του Ε.Α.Κ. ναι μεν έχει λήξει η θητεία της από τις 23 Δεκεμβρίου, αλλά σύμφωνα με το νόμο -από τη στιγμή που δεν έχει παραιτηθεί και δεν έχει οριστεί καινούργια διοίκηση- ισχύει η υπάρχουσα έως τις 23 Μαρτίου, για 3 μήνες δηλαδή. Μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Αυτό μας το έχουν επισημάνει επανειλημμένως από τη Γ.Γ.Α. και μάλιστα συνέβη και πριν από τη συνέντευξη τύπου, όπως είπε η πρόεδρος, από την προϊστάμενη της οικονομικής υπηρεσίας. Έχει επικοινωνήσει ήδη με το Ε.Α.Κ. και τους έχει ενημερώσει για τη νομοθεσία και από εκεί και πέρα, ειλικρινά, εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο το Ε.Α.Κ. παραμένει θεατής σ’ ένα πρόβλημα και δεν παίρνει την πρωτοβουλία να το λύσει. Και σε μία στιγμή επαναλαμβάνω που υπάρχουν προς διάθεση χρήματα να πληρωθεί το πετρέλαιο, η ΔΕΗ και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη».

 

Πηγή: nox.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook