Κρήτη | «Στα χαρακώματα» για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

κρήτη-στα-χαρακώματα-για-το-ελληνικ-101657

eapΔιευρύνεται η σύγκρουση για τη μεταφορά τμήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, από τις Αρχάνες Ηρακλείου, στον Πλατανιά που έχει ξεφύγει από τα όρια της ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπλέκοντας παράγοντες της αυτοδιοίκησης αλλά και πολιτικούς εκπροσώπους των δύο νομών.

Αντιδράσεις από Αν. Κρήτη

Η μεταφορά του τμήματος του ΕΑΠ στον Πλατανιά, χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές της Ανατολικής Κρήτης, ως «ξαφνική» και «μεθοδευμένη υπογείως». Θεωρούν αδιανόητο οι φοιτητές του Λασιθίου να εξαναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Δυτικό άκρο της Κρήτης, τονίζοντας ότι και λόγω θέσης αλλά και λόγω αριθμητικής υπεροχής, η έδρα του ΕΑΠ στην Κρήτη, είναι και πρέπει να παραμείνει το Ηράκλειο.

Μάλιστα, σε συνέλευσή τους, καθαίρεσαν από τη θέση της τη Χανιώτισσα πρόεδρο των φοιτητών (ενώ εκείνη απουσίαζε και δεν είχε ενημερωθεί) θεωρώντας ότι οι ενέργειες για τη μεταφορά ή μάλλον «υφαρπαγή», όπως λένε, της έδρας έγιναν εν γνώσει της και με τη συμβολή της.

Στα Χανιά

Όπως είναι φυσικό, οι Χανιώτες φοιτητές (πάνω από 200) του ΕΑΠ, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την είδηση, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο.

Μαθαίνοντας ότι οι φοιτητές και οι παράγοντες της Ανατολικής Κρήτης έχουν «υψώσει το λάβαρο της επανάστασης», δηλώνοντας αποφασισμένοι να φθάσουν ακόμα και μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην εκτελεστεί η απόφαση, οι Χανιώτες άρχισαν να συσπειρώνονται.

Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποίησαν συνάντηση γνωριμίας και από τότε βρίσκονται σε επικοινωνία για τις εξελίξεις.

PA140977Στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς έδρας. Απλά ένα από τα τρία τμήματα μεταφέρεται για τη διευκόλυνση και των φοιτητών της Δυτικής Κρήτης, δήλωσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και φοιτητής του ΕΑΠ κ. Δημήτρης Λειψάκης και αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο για την κινητικότητα που υπάρχει για να ξαναγυρίσει το τμήμα στις Αρχάνες, ζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος (όπως και έγινε): «Δεν τίθεται θέμα υφαρπαγής, τίθεται θέμα ισόρροπης ανάπτυξης των δύο νομών», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των φοιτητών, εκ μέρους των οποίων μίλησε ο  Παναγιώτης Δημητρόπουλος, συνοψίζοντας την κατάσταση.

Ψήφισμα

Αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος, όπου δηλώνεται ότι ο Δήμος «συμπαραστέκεται  στους φοιτητές του ΕΑΠ έχοντας ως κύριο γνώμονα ότι η γνώση όσο επεκτείνεται είναι προς όφελος όλων και απαιτείται «η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του παραρτήματος με βάση το υπογεγραμμένο Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου  Πλατανιά και του ΕΑΠ» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρο το ψήφισμα)

Βουλευτές

Θέση για το θέμα έχουν πάρει και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νησιού.

Ο βουλευτής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, με επιστολή που απευθύνει στον πρόεδρο του ΕΑΠ, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει ότι μαι «ενδεχόμενη υπαναχώρηση, είτε με τη μορφή ακύρωσης της συμφωνίας ή αναστολής της λειτουργίας του Παραρτήματος, εξαιτίας των αδικαιολόγητων αντιδράσεων και διαμαρτυριών, θα είναι ένα ταπεινωτικό «πισωγύρισμα», προκειμένου να ικανοποιηθεί η μόνιμη και αδιαμφισβήτητη «αδηφαγία» ορισμένων παραγόντων των ανατολικών περιοχών της Κρήτης, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, πραγματοποιεί συναντήσεις στην Αθήνα, προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των «συμφερόντων» των φοιτητών της Ανατολικής Κρήτης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook