Κρήτη | Ο Ρουμάνος επίτροπος που είπε τους Έλληνες «ζητιάνους»! | Επιπλέον πόρους για την αγροτική ανάπτυξη ζήτησε ο Αρναουτάκης

κρήτη-ο-ρουμάνος-επίτροπος-που-είπε-το-101815

Ζητιάνους αποκάλεσε τους Έλληνες, ο Ευρώπαιος ΕπίτροποςΠερισσότερους πόρους και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Κρήτη, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας  και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια του δεύτερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

arnaoutakisΟι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα,τόνισε ο κ. Αρναουτάκης αποτελούν την τελευταία ελπίδα για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της ανάπτυξης στην Κρήτη αλλά και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εκπροσώπησε την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο Συνέδριο μαζί με τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες Γιάννη Σγουρό, Αλέξανδρο Καχριμάνη και Κωνσταντίνο Αγοραστό.

 «Ζητάτε σαν ζητιάνοι εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας», είπε ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος

Αναλυτικά και σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το protothema.gr, ο κ. Τσιόλος, αφού άκουσε τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών για τα προωθούμενα μέτρα είπε: «Τώρα μου λέτε όμως ότι δεν συμφωνούμε με την νέα ΚΑΠ. Θέλετε πάλι να έχουμε το ενιαίο μοντέλο με μια μορφή εκμετάλλευσης, μέση εκμετάλλευση, και οι υπόλοιπες θα πρέπει να είναι αντικείμενα εξαιρέσεων σαν να λέμε ότι γίνεται ανοχή για εσάς και πάντοτε να πηγαίνατε στο συμβούλιο και να ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν αυτό το κυρίαρχο μοντέλο. Να ζητάτε σαν ζητιάνοι εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας. Αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε τώρα και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προσέγγιση».

Ο Επίτροπος εξήγησε, σύμφωνα με το protothema.gr ότι «Το βασικό μοντέλο ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση, εμπορική εκμετάλλευση που παράγει για την αγορά, που διευρυνόταν από 10 εκτάρια σε 100 εκτάρια παρόλο που ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση και όπως είπαν ορισμένοι από εσάς με ομαδοποίηση παραγωγών ή πολύ μεγάλους συνεταιρισμούς και η Ελλάδα βρισκόταν στο περιθώριο όλων αυτών και έπρεπε πάντα η Ελλάδα να ζητάει εξαιρέσεις από το κανόνα για να μπορέσει να στηρίξει τη γεωργία της» και πρόσθεσε: «Λοιπόν είπαμε μια κοινή γεωργική πολιτική επειδή έχουμε κοινό προϋπολογισμό κοινά διαχειριστικά μέτρα της αγοράς επειδή χρειάζεται διαφάνεια στην χρήση των προγραμμάτων γεωργικής ανάπτυξης, ώστε η κάθε χώρα να ξέρει τι θα κάνει και άλλη χώρα, επειδή βασιζόμαστε σε άμεσες πληρωμές που υπολογίζονται ανά εκτάριο, ανά στρέμμα επειδή είναι το μόνο στοιχείο για να πάρει κανείς ένα στοιχείο της γεωργίας που να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και αλλού και γίνεται λοιπόν υπολογισμός με βάση την παραγωγή.  Εδώ ευνοούνται ορισμένα κράτη και άλλα κράτη δεν ευνοούνται.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι δίπλα στον κ. Τσιόλος καθόταν ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος παρέμεινε «ασυγκίνητος» από τις ακραίες προκλήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook