Θερίζει ο καρκίνος στην Κρήτη | Αυξάνονται συνεχώς τα νέα περιστατικά

θερίζει-ο-καρκίνος-στην-κρήτη-αυξάνον-114784

cancerΣοκάρουν τα στοιχεία που διαθέτουν οι γιατροί για τα περιστατικά στην Κρήτη, καθώς αυτά φανερώνουν μια ραγδαία αύξηση του καρκίνου στο νησί!

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καταγράφονται από την Ογκολογική Κλινική από 1000 ως 1250 περιστατικά κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη για την πληρέστερη δυνατή εικόνα που πρέπει να υπάρχει γύρω από τα περιστατικά καρκίνου στο νησί.

Για το σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο πρωτοπορούν και προχωρούν στη δημιουργία Κέντρου Αρχείου καταγραφής του καρκίνου, μέσα από τη σύμβαση να υπογράφηκε χθες.

Στόχος είναι η καταγραφή όλων των περιστατικών ανά νοσοκομείο και ανά περιοχή, με σκοπό την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την λήψη μέτρων και την έρευνα των περιστατικών, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Σε ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης-παρόντων του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ιατρού Γιώργου Πιτσούλη, του διευθυντή δημόσιας υγείας στην Κρήτη Νίκου Καμπάνη, συνυπέγραψε την σημαντική σύμβαση για την δημιουργία Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στο νησί.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης «Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά την πρόληψη και την υγεία στην Κρήτη. Είναι μια προγραμματική σύμβαση για την δημιουργία κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στην Κρήτη (ΚΚΚ). Αφορά ένα σημαντικό μηχανισμό παρακολούθησης της νόσου στο νησί που θα μπορέσει να δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα όπως: ποια είναι τα ποσοστά καρκίνου στην Κρήτη, τη διασύνδεση του με το φύλλο, την ηλικία, τη γεωγραφική του διασύνδεση και άλλα πολλά σημαντικά στοιχεία.

Σε δεύτερη φάση τα αποτελέσματα αυτά θα κωδικοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο καθώς θα χρησιμοποιηθεί η καλύτερη και πιο σύγχρονη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα αυτά θα αξιοποιηθούν από τους φορείς υγείας ευρύτερα, την Πολιτεία ώστε να μειωθεί η επίπτωση του καρκίνου στην Κρήτη».

Δομείται λοιπόν-επεσήμανε ο κ. Γεωργούλιας- ένα σύστημα που παρακολουθεί τις εξελίξεις τις επιδημιολογικές όπως είναι ο καρκίνος και αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στις δράσεις που γίνονται στην Κρήτη, «γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για να μιλήσουμε για επιδημιολογία, για κρούσματα, για περιοχές που έχουν αυξημένη ή λιγότερη επίπτωση. Δεν θα γίνεται μόνο παρακολούθηση καταγραφής του καρκίνου στην Κρήτη, αλλά ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα αφορά χωριά, ακόμα και συνοικίες όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό παρακολούθησης εξέλιξη του καρκίνου σε διάφορες περιοχές».

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο καθηγητής, βάσει στατιστικών στοιχείων στην ογκολογική κλινική στο ΠΑΓΝΗ κάθε χρόνο, την τελευταία πενταετία, καταγράφονται 1000 με 1200 νέα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, ενώ νέα περιστατικά καταγράφονται παράλληλα και στα άλλα νοσοκομεία της Κρήτης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής επεσήμανε ότι: «Το αρχείο καταγραφής του καρκίνου εκτός από πηγή κύριας έρευνας ουσιαστικά θα βοηθήσει πρώτα στην μελέτη των κοινωνικών ανισοτήτων που στην Ελλάδα διευρύνονται. Εκείνοι που πλήττονται κυρίως είναι οι ασθενείς με τα χρόνια νοσήματα και οι ασθενείς με καρκίνο, και μάλιστα οι ανασφάλιστοι. Έτσι το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου έχει να αναδείξει και τις ανισότητες που θα υπάρχουν μεταξύ γεωγραφικών περιοχών αλλά και μεταξύ ασθενών από διάφορες κοινωνικές τάξεις».

Πηγή: creteplus

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook