Θα αρνηθείς να πληρώσεις;

θα-αρνηθείς-να-πληρώσεις-14387

zigaria«Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)». Η σχετική διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά. Θεωρητικά μπορείτε να πάτε σε ένα μαγαζί και να μην πληρώσετε αν δεν σας δώσουν απόδειξη. Πρακτικά είναι δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς περιπέτειες για τον καταναλωτή. Εσείς τι θα κάνετε;

Και επειδή το να φύγεις από κάπου χωρίς να πλήρώσεις είναι μία κανονική περιπέτεια, αλλά και κυρίως επειδή οι καταστηματάρχες δεν αρνούνται τη χορήγηση απόδειξης όταν τους ζητηθεί. Μένει, λοιπόν, να δούμε πώς αντιλαμβάνεται η Πολιτεία την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να αναρτήσουν τη σχετική πινακίδα ή να συμπεριλάνουν την ενημέρωση στους τιμοκαταλόγους τους. Εξαρτάται, βέβαια, με τι είδους επιχείρηση έχει να κάνει ο καταναλωτής. Για παράδειγμα είναι δύσκολο να φανταστείς κάποιον που λέει ότι δεν θα πληρώσει σε νυχτερινό κέντρο. Θα τον τυλίξουν μέσα σε μία απόδειξη. Άλλωστε η νύχτα αποτελεί και τον πρωταθλητή στη φοροδιαφυγή με πλήθος επιχειρήσεων να αποφεύγουν τη σχέση τους με την ταμειακή μηχανή. Τα τελευταία χρόνια και με το μέτρο των αποδείξεων σε ισχύ, οι καταναλωτές έγιναν πιο πιεστικοί. Όχι όμως και σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών όπου η αφαίρεση του ΦΠΑ καθιστά το προϊόν πολύ πιο ελκυστικό.

Υπομονή, λοιπόν, να δούμε τι πρόκειται να συμβεί αν και κάτι μας λέει ότι θα βρεθούμε μπροστά σε απίστευτες γραφικότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook