Η Τρόικα θέλει 7.500 απολύσεις μέσα στο 2013 | Ψάχνουν νομοθετική φόρμουλα για αποχωρήσεις-εξπρές

η-τρόικα-θέλει-7-500-απολύσεις-μέσα-στο-2013-ψά-48057

manitakisΟι απολύσεις στο Δημόσιο παραμένουν το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και ένα θέμα στο οποίο δεν φαίνεται να βρίσκεται πεδίο συνεννόησης.

Παρά τις διευκρινίσεις του κ. Αντώνη Μανιτάκη, η Τρόικα επανέρχεται, λέει ότι καταλαβαίνει τα ελληνικά επιχειρήματα και ζητά 2.000 μέχρι τον Ιούνιο και άλλες 5.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης.

Επίσης οι δανειστές λένε ότι θα πρέπει να έχουν φύγει 20.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αναζήτηση νομοθετικής φόρμουλας για να προχωρήσει στην άμεση απόλυση 2.000 επίορκων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα σενάρια που εξετάζονται είναι: η πειθαρχική εξέταση της υπόθεσης μόνο από πρωτοβάθμιο συμβούλιο, η δημιουργία ενός κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου που θα κρίνει όλες τις υποθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων ή η κατάργηση του μισθού των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Ωστόσο η κυβέρνηση μοιάζει να ισοδυναμεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης καλείται τώρα να παρουσιάσει τα χρονοδιαγράμματα για τις απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες εξόδου από τον δημόσιο τομέα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και για αυτό το λόγο θα αναλάβει να ασκήσει πίεση στους υπόλοιπους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανιτάκης δείχνει διατεθειμένος να υπογράψει με τους συναδέλφους του υπουργούς μνημόνιο συνεργασίας, τα οποία θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων και μειώσεις των φορέων ευθύνης τους.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από την Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζει το σχέδιο Μανιτάκη, προσβλέπουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι υπουργοί της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθούν ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξέτασης όσων περισσότερων υποθέσεων ελεγκταίων υπαλλήλων είναι δυνατόν.

Το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν αποσταλεί επιστολές προς υπουργούς όπου παρακινούνταν να συντομεύουν στο πλαίσιο των νόμων της διαδικασίες των ελέγχων των υπαλλήλων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση Μανιτάκη με την Τρόικα, ο υπουργός απέφυγε για μια ακόμη φορά να δεσμευτεί στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μετά από συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook