Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

samaras21Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η οικονομία ξαναγίνεται ανταγωνιστική, ανέφερε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο επανέλαβε ότι -εφόσον επιτευχθεί- σε ποσοστό 70% θα πάει για την ελάφρυση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ενστόλων ή και για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης.

Αναλόγως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα δούμε ποιος θα ελαφρυνθεί, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με έμφαση ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Επίσης, τρεις φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι εφόσον η Ελλάδα φανεί συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της και πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, τότε και οι δανειστές της θα πρέπει να φανούν συνεπείς απέναντι στις δικές τους υποχρεώσεις, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος.

Εάν πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώσε, βγαίνουμε από την μνημονιακή εποχή.

Αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι:

1. με την ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών μπαίνει τέλος στην έλλειψη ρευστότητας. Μετά την αξιολόγηση των τραπεζεζών από την Blackrock, συνέχισε, θα εκταμιευτούν προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1,5 δισ, ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στην αλλαγή κριτηρίων του «Τειρεσία».

2. η ρευστότητα ενισχύεται από την επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, μετά από χρέη τεσσαρων ετών. «Τώρα ξεπληρώνονται 8 δισ. ευρώ δίνοντας ανάσες ρευστότητας» είπε ο πρωθυπουργός.

3. εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική μέ τον νέο επενδυτικό νόμο, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία, μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠλατανιάς | «Τεσσάρα» με ντεμπούτο των νέων
Επόμενο άρθροΗράκλειο | Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ έμποροι του «λευκού θανάτου» | Θα έριχναν στην πιάτσα μισό κιλό ηρωίνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ