Ηράκλειο | Επιτυχημένο το «Εθνικό Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (eea) και το Σύμφωνο των Δημάρχων»

synedrioΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Εθνικό Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο (eea) και το Σύμφωνο των Δημάρχων» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, με το Ενεργειακό της Κέντρο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης «MEDEEA : Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές Περιοχές» και «Covenant capaCITY: Ανάπτυξη των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση Τοπικών Ενεργειακών και Κλιματικών δράσεων».

Στο πρόγραμμα MEDEEA συμμετέχουν εννέα Μεσογειακές περιοχές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, με κοινό στόχο τη βελτίωση του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας και τη γνωστοποίηση και ευρεία εφαρμογή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ενεργειακών πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε αστικό επίπεδο. Από την Κρήτη συμμετέχουν και έχουν δραστηριοποιηθεί οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίων, Ανωγείων και Γόρτυνας.

H Περιφέρεια Κρήτης (Ενεργειακό Κέντρο) παρείχε στους Δήμους τεχνική υποστήριξη και μετέδωσε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Το Σύμφωνο των Δημάρχων», την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και την εκπόνηση των Σχεδίων Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας. Χρηματοδότησε ακόμα  την Πιστοποίηση κατά την αναγνωρισμένη μεθοδολογία του «Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου (European Energy Award – eea®)» από Διεθνή Επιθεωρητή, εξασφαλίζοντάς στους Δήμους με τις καλύτερες επιδόσεις, μία διάκριση ιδιαίτερα χρήσιμη και μελλοντικά απαραίτητη για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της ΕΕ και σε Ευρωπαϊκές ή Εθνικές χρηματοδοτήσεις.

Η υλοποίηση του προγράμματος ισχυροποιεί την συμμετοχή της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και τους προετοιμάζει για ένταξη σχετικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών και φορέων.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προωθεί τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ με σεβασμό στο περιβάλλον, προωθεί την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, υποστηρίζει την υλοποίηση πιλοτικών ενεργειακών έργων, διενεργεί μελέτες για την βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική χωροθέτηση των σχετικών δραστηριοτήτων και προσπαθεί να αυξήσει την τοπική τεχνογνωσία και την τοπική προστιθέμενη αξία, ενημερώνοντας όλους τους σχετικούς φορείς καθώς και την κοινωνία των πολιτών».

Επίσης στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ενεργειακού Κέντρου, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος MEDEEA και οι Δήμαρχοι των βραβευθέντων Δήμων της Κρήτης (Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Φαιστού, & Μαλεβιζίου) παρουσίασαν τις επιτυχείς πρακτικές, τα εμπόδια και τις προοπτικές.

Ομιλητές από εθνικούς φορείς με αρμοδιότητα σε θέματα Ενέργειας (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής)  παρουσίασαν τις Εθνικές Πολιτικές και τα θεσμικά εργαλεία για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την  αναγκαιότητα  της εξοικονόμησης ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες και τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη χρηματοδότηση Έργων.

Τέλος οι Δήμαρχοι  Βριλησσίων κ. Ιωαννίδης, Μεγαρέων κ. Μαρινάκης, και Αγίας Βαρβάρας Αττικής κ. Καπλάνης, μίλησαν για τα επιτεύγματα των Δήμων τους, που έχουν διακριθεί στον ενεργειακό τομέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο“Ξεχάστηκε” στον πόλεμο του Βιετνάμ | Video
Επόμενο άρθροΑυτοκτόνησε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ