Ηλεκτροσόκ ή θεραπεία κοκτέιλ οι επιλογές της Ελλάδας.

ηλεκτροσόκ-ή-θεραπεία-κοκτέιλ-οι-επιλ-7224

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με στόχο την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκό οδικός χάρτης που θα οδηγήσει έξω από τούνελ της ύφεσης και της πολιτικής δυσπραγίας που απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Η κορύφωση όμως των διαφωνιών μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ επί των πολιτικών αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος χρέους δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας.

Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι η στάση της ΕΚΤ, η οποία αν και με χειροπέδες made in Germany, φαίνεται σε θέση να επιδράσει καταλυτικά στα τεκταινόμενα. καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι τελικές τοποθετήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί η παρεμβατική δύναμη του ΔΝΤ.

Όπως φαίνεται το Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα καταλήξει σε ένα τεχνικό κείμενο προσφέροντας εναλλακτικές και λύσεις τις οποίες θα συζητήσουν εν συνεχεία οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Υπό αυτό το πρίσμα η εκταμίευση του πλήρους ποσού της δόσης θεωρείται μάλλον αδύνατη, πόσο μάλλον των χρεωστούμενων από τις προηγούμενες δόσεις.

Άνθρωποι κοντά στις διαπραγματεύσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόικα σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους εντός των επομένων δυο ετών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε την Ελλάδα έρμαιο στα χέρια της Μέρκελ και θα καταδίκαζε την Ευρωζώνη σε περιδίνιση καθώς η Γερμανία χωρίς αντίπαλο δέος θα κινηθεί ανεξέλεγκτα επιβάλλοντας τους όρους της οικονομικής της ηγεμονίας.

Μέχρι στιγμής προβάλλουν δυο σενάρια ως πλατφόρμες:

1. Το ΔΝΤ προτείνει λύση ηλεκτροσόκ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, με κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους μέχρι να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, Από την Ελλάδα ζητά άμεσες και μαζικές αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια και τα τυχερά παιχνίδια.

2. Το IIF έχει καταθέσει πρόταση για μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια, ακόμα και αναδρομική, με παράλληλη επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά με κεφάλαια του ESM. Την πρόταση αυτή χρησιμοποιεί ο Β. Σόιμπλε ως κεντρική ιδέα όταν προτείνει «κοκτέιλ μέτρων» για την Ελλάδα.

Το επικίνδυνο σημείο είναι η στάση του ΔΝΤ αν δεν υπάρξει πρόταση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους εντός της επόμενης διετίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι: «Πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσει μια σειρά σημείων. Η παράταση του χρόνου μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 αντί του 2020 ήταν δεδομένη εκ των προτέρων. Ελπίζουμε ότι τα ανοιχτά σημεία θα απαντηθούν στις επόμενες μέρες έτσι ώστε να ενημερωθεί το κοινοβούλιο στο Βερολίνο και να δώσει την συγκατάθεσή του.

Στην ερώτημα αν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από ότι περιγράφεται στην έκθεση της τρόικας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο και με τις δύο εκλογικές διαδικασίας το περασμένο καλοκαίρι. Η χώρα έκανε σημαντικές προσπάθειες και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το στηρίξουμε. Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες».

Αναφερόμενος στο κόστος της επιμήκυνσης, ο υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν θα κοστίσει οπωσδήποτε περισσότερα χρήματα. Αυξάνονται μόνο οι χρηματοδοτικές ανάγκες με την πάροδο του χρόνου. Και γι’ αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις. Θα είναι πάντως ένας συνδυασμός μέτρων. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις στην έκθεση της τρόικας -η οποία είναι στην ουσία μια ανάλυση για την κατάσταση στην Ελλάδα- που συζητήθηκαν στο Eurogroup. Δώσαμε εντολή στους υφυπουργούς Οικονομικών να αναζητήσουν λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και αυτό αναμφίβολα είναι πολύ δύσκολο».

Γράφει ο Νίκος Μουντάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook