ΕΣΠΑσε ρεκόρ η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων

εσπασε-ρεκόρ-η-απορρόφηση-των-ευρωπαϊ-104160

espaΜπορεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα το 2013 να φτάνει μόλις στο… 74%, ποσοστό που σημαίνει ότι από τα χρήματα που απλόχερα μας δίνουν οι Ευρωπαίοι, εμείς, δεν καταφέραμε να πάρουμε το 1/4, ωστόσο τα στοιχεία αυτά, επιτρέπουν στο αρμόδιο υπουργείο να θριαμβολογεί, αφού ο στόχος που είχε τεθεί υπερκαλύφθηκε 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έφθασε στο 118% του στόχου, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από τον στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Τα αποτελέσματα στις απορροφήσεις κονδυλίων είναι μια απόδειξη πως όταν γίνεται συστηματική δουλειά, οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε, οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74%.

Το 2014, θα συνεχιστεί η προσπάθεια με την ίδια ένταση, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι απορροφήσεις από το τρέχον πρόγραμμα και να αρχίσουν οι εισροές κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένουμε την έγκρισή τους τον προσεχή Φεβρουάριο και θα ακολουθήσει η υποβολή των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι δαπάνες που γίνονται από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, είναι ήδη επιλέξιμες για χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στα επιμέρους προγράμματα σύμφωνα με τις διαδικασίες των Κανονισμών.

Πώς πήγαν τα προγράμματα και τα έργα του ΕΣΠΑ:

– Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν τα έργα των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που -όπως είπε ο υπουργός- θα ολοκληρωθούν έως το 2015.

– Ενισχύονται συνεχώς οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε ενδεικτικά ο υπουργός, στα προγράμματα για ενίσχυση των εξαγωγέων ύψους 130 εκατ. ευρώ, στα περιφερειακά προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε επίπεδο ένταξης επενδύσεων ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και ήδη χορηγούνται προκαταβολές στους επενδυτές, καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στο οποίο οι εντάξεις ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ.

– Υλοποιούνται δράσεις για την κοινωνική συνοχή, όπως τα προγράμματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωφελή εργασία 50.000 ανέργων και τα κουπόνια υγείας για τους ανασφάλιστους.

«Είναι προφανές ότι αν δεν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι του ΕΣΠΑ, χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια, τότε η ύφεση θα ήταν ακόμα βαθύτερη, το πρόβλημα της ρευστότητας θα ήταν ακόμα πιο οξύ, χιλιάδες επιχειρήσεις θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο ή θα ματαίωναν τις επενδύσεις τους, χιλιάδες συμπολίτες μας θα στερούνταν κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο υπουργός.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2013 εξαντλήθηκε και το τελευταίο ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης 100%, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν στην αγορά 6,650 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης του ΠΔΕ το 2012 ήταν 6,113 δισ. ευρώ, που αναλογούσε στο 89% των συνολικά διαθέσιμων πόρων (6,850 δισ. ευρώ).

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook