ΕΛΜΕ Χανίων | «Καταγγελία για τις ελλείψεις καθηγητών και τις πρακτικές του ΠΥΣΔΕ»

ελμε-χανίων-καταγγελία-για-τις-ελλεί-92798

sxoleio-thraniaΓια μεγάλες ελλείψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια των Χανίων κάνει λόγο με σχετική της ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αρχές Νοεμβρίου και σε αρκετά γυμνάσια και λύκεια δεν εφαρμόζεται ακόμα πλήρως το ωρολόγιο πρόγραμμα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, οι μαθητές των ΕΠΑΛ παραμένουν χωρίς καθηγητές.»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει τα παρακάτω:

«Βρισκόμαστε αρχές Νοεμβρίου και σε αρκετά γυμνάσια και λύκεια δεν εφαρμόζεται ακόμα πλήρως το ωρολόγιο πρόγραμμα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, οι μαθητές των ΕΠΑΛ παραμένουν χωρίς καθηγητές, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία βομβαρδίζεται από ανακοινώσεις αρμοδίων για πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού και εξορθολογισμό της λειτουργίας της εκπαίδευσης. Για τη λειτουργία της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας που με στόμφο και τυμπανοκρουσίες έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο (χάριν) Παιδείας, ούτε λόγος.

Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μόνιμο διορισμό (για πρώτη φορά εδώ και παρά πολλά χρόνια), αλλά ούτε και στην πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών, επικαλούμενο συμφωνίες και Μνημόνια, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της εκπαίδευσης . Οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με μοναδικό κριτήριο της πιστώσεις που «επιτρέπει» ο προϋπολογισμός, και όχι τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και των μαθητών. Ενώ τα σχολεία τυπικά έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες, ελλείψεις σε καθηγητές εξακολουθούν να υφίστανται. Ζούμε σε επανάληψη την τραγωδία της περσινής σχολικής χρονιάς, η οποία τελείωσε με 2000 ελλείψεις εκπαιδευτικών πανελλαδικά και 180 ελλείψεις στα Χανιά. Το υπουργείο παιδείας «αναγνώριζε»!!! το πρόβλημα, αλλά οι χιλιάδες χαμένες ώρες για τους μαθητές δεν καλύφθηκαν ποτέ. Το πρόβλημα αυτό, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών , αναλαμβάνουν να το «διαχειριστούν» τα ΠΥΣΔΕ με αλχημείες, οι οποίες διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τα εργασιακά δικαιώματα (όσα έχουν μείνει) των εκπαιδευτικών. Προκειμένου λοιπόν να φαίνεται ότι λειτουργούν τα σχολεία σε μαθήματα κατευθύνσεων ή άλλα που θεωρούνται “βασικά” (παρά το γεγονός ότι για το σχολείο δεν νοούνται «βασικά» και δευτερεύοντα μαθήματα) και η μη διδασκαλία τους προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις σε γονείς και μαθητές, εκπαιδευτικοί με οργανική θέση και πλήρες ωράριο στο σχολείο της οργανικής τους καλούνται να συμπληρώσουν ωράριο ακόμα και σε τρία σχολεία για να καλύψουν “βασικά” μαθήματα, γεγονός που συνιστά καταπάτηση παιδαγωγικών αρχών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του και καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες ενέργειες του ΠΥΣΔΕ, που το μόνο που κάνουν είναι να υπηρετούν τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για εικονική λειτουργία των σχολείων (στην ουσία υπολειτουργία) με το ελάχιστο εκπαιδευτικό προσωπικό, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προβαίνει σε διαθεσιμότητες-απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις.

Καλούμε το ΠΥΣΔΕ Χανίων να απαιτήσει και αυτό από το Υπουργείο Παιδείας την πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και να σταματήσει να εμφανίζεται «βασιλικότερο του βασιλέως», παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα (όσα μας έχουν απομείνει), αναστατώνοντας τα σχολεία και αδιαφορώντας για τις στοιχειώδεις αρχές τις παιδαγωγικής. Επίσης, καλούμε τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ να καταγγέλλουν και να μη νομιμοποιούν τέτοιες αποφάσεις.

Δεν ευθύνονται και δεν μπορεί να στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί για την αδιαφορία του υπουργείου να καλύψει τα κενά και για την πρόθεσή του να διαλύσει το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σε όποια θέση βρίσκεται ο καθένας, οφείλουμε, σε κλίμα αλληλεγγύης και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να προστατέψουμε και να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας και να διασφαλίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε αυτούς που με τις πολιτικές που εφαρμόζουν μάς εξαθλιώνουν και ισοπεδώνουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ κάλυψη των κενών με τους απαιτούμενους αναπληρωτές συναδέλφους μας, την επιστροφή των σε διαθεσιμότητα καθηγητών στα σχολεία τους και την άμεση έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης και της ενισχυτικής διδασκαλίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook