Δραματικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και στην Κρήτη

δραματικές-συνέπειες-από-την-κλιματι-24987

stathmh

«Η κλιματική αλλαγή έχει επέλθει. Πρέπει να ετοιμαστούμε τώρα για τις συνέπειες», οι οποίες θα είναι δραματικές για την ηπειρωτική, αλλά και τη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας θα ερημοποιηθεί.

Αυτά τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο »Το Αρχιπέλαγος», που συνδιοργάνωσαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.

Ο κ. Φίλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξουν καιρικές ακρότητες (ξηρασία, καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές) καθώς και εξαφάνιση ειδών.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα δάση θα υποχωρήσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα» καθώς και ότι «το 50% της Κρήτης και το 35% της Ελλάδας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης».

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «πρέπει να ετοιμαστούμε για τις συνέπειες τώρα» και πρότεινε στροφή σε καλλιέργειες κατάλληλες για θερμά κλίματα, μεταφορά της βιομηχανίας στο εσωτερικό, προστασία σημαντικών ακτών, προστασία βιοποικιλότητας, υγροτόπων, ποταμών, λιμνών καθώς και έλεγχο των υδατικών πόρων, επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των πλέον αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη δεν έχουν δράσει αποτελεσματικά και με την ταχύτητα που απαιτούνταν τα προηγούμενα χρόνια για να αποφευχθούν τα χειρότερα, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στη Σύνοδο του Ρίο, το 2012, στην οποία «οι Ομπάμα και Κάμερον δεν εμφανίστηκαν», ενώ «η Μέρκελ πήγε… ποδόσφαιρο και πανηγύρισε τη νίκη της Γερμανίας επί της Ελλάδας».

Ο κ. Φίλης επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι κάθε πολίτης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει, με διάφορους τρόπους, στην περικοπή της εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

«Χρησιμοποιείτε μικρά ή υβριδικά αυτοκίνητα, ποτέ SUV (τζιπ), ηλιακούς συλλέκτες, οικονομικές συσκευές, οικονομικούς λαμπτήρες, δημόσια μέσα μεταφοράς», υπογράμμισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και κάλεσε τους πολίτες να μονώνουν τα σπίτια τους, να χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας, να σταματήσουν την υπερβολική χρήση ύλης, υλικών συσκευασίας, διαρκώς μοντέρνων συσκευών, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, να αγοράζουν τοπικά προϊόντα και πιέσουν τους πολιτικούς για να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια αθώας άγνοιας, όλοι γνωρίζουμε. Εσείς, εγώ, οι ηγέτες μας πρέπει να δράσουμε τώρα», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.

 

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook