Διαθεσιμότητα: Απόλυση με… επικάλυψη μετακίνησης

Ως απόλυση υπό το «μανδύα» της κινητικότητας – μετακίνησης χαρακτηρίζει υπάλληλος ΙΔΑΧ ΔΕ, που διαμένει στην Αθήνα με την οικογένειά του, σε επιστολή του στην aftodioikisi.gr, τη με ΑΔΑ: ΒΕΤΩΧ-Ε07 εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Οδηγίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα» (PDF | DOC |).

dithesimotitaΑν επιλεγώ σε θέση που είναι μακριά από την οικογενειά μου, δε θα μπορέσω να πάω, και αναγκαστικά θα απολυθώ, υπογραμμίζει. Το ενδεχόμενο αυτό, να πάει δηλαδή μακριά από εκεί όπου έχει χτίσει τη ζωή του, τον αναγκάζει να «παραιτηθεί» της διαδικασίας κινητικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή του σχέση. «Δεν είμαστε στρατιωτικοί να μετακινούμαστε ανά την επικράτεια, ούτε θίασοι να κάνουμε περιοδείες», λέει χαρακτηριστικά.

Η επιστολή του e-αναγνώστη της aftodioikisi.gr

«Διάβασα, λοιπόν, τη σχετική εγκύκλιο και η αλήθεια είναι ότι παραλίγο να με πείσετε ότι θα τοποθετηθώ και μάλιστα σε θέση της προτίμησής μου και –το πιο σημαντικό- δεν θα απολυθώ», σημειώνει ο e-αναγνώστης της ιστοσελίδας, απευθυνόμενος στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Όμως, υπογραμμίζει, ρίχοντας μια δεύτερη ματιά για το εάν κρύβονται κάποιες παγίδες («δεν μπορεί ξαφνικά η κυβέρνηση να μας σκέφτηκε και να μας δίνει και τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη θέση την οποία θα καλύψουμε», λέει χαρακτηριστικά), εστίασε στην τρίτη παράγραφο στη σελίδα 8 (σε μορφή DOC) η οποία αναφέρει τα εξής: «Υπάλληλοι που δεν καταλαμβάνουν τη θέση της προτίμησής τους, επειδή σ’ αυτή διατίθενται υπάλληλοι που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων, θα διατεθούν σε κενές θέσεις, με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στον οικείο Πίνακα Θέσεων, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν».

Το σενάριο και η οριστική αποχώρησή του από το Δημόσιο

Στην επιστολή του, ο e-αναγνώστης παραθέτει ένα σενάριο, που αφορά τόσο στον ίδιο όσο και σε δεκάδες άλλους ΙΔΑΧ ΔΕ, το οποίο ουσιαστικά τους ωθεί εκτός Δημοσίου, με το δεδομένο ότι -όπως έχει δηλώσει ο υπουργός- εάν κάποιος δεν πάει στη θέση που μετατάχθηκε απολύεται.

«Ακούστε λοιπόν το εξής σενάριο», λέει και αναλύει: «Θα δηλώσω θέσεις στο Νομό Αττικής γιατί στην Αθήνα γεννήθηκα, στην Αθήνα μεγάλωσα, στην Αθήνα έπιασα δουλειά, στην Αθήνα παντρεύτηκα, στην Αθήνα έκανα παιδιά, στην Αθήνα είναι το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, στην Αθήνα είναι Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. Αν υποθέσουμε ότι τα μόρια που συγκεντρώνω δεν καλύπτουν καμία από τις θέσεις που έχω επιλέξει θα τοποθετηθώ σε κενή θέση με τη σειρά προτεραιότητας που ορίζεται στον Πίνακα Θέσεων. Ξέρετε ποια είναι η πρώτη πόλη που εμφανίζεται στον πίνακα; Δήμος Αγιάς Λάρισα!»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, συνεχίζοντας, «φυσικά δεν θα μπορέσω να πάω, δεν θα χαλάσω την οικογένειά μου για να πάω 370 χλμ μακριά από το σπίτι μου και αυτομάτως ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΩ». «Αυτό δεν είναι απόλυση κ. Μανιτάκη; Το ότι με αναγκάζεται να παραιτηθώ από τη διαδικασία, δεν παύει να είναι απόλυση. Και σε αυτή την περίπτωση κ. Μανιτάκη ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Πετάτε κόσμο στον δρόμο», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας στην επιστολή του ο e-αναγνώστης της aftodioikisi.gr ζητεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δεσμευθεί δημοσίως πως δε θα υπάρξει καμία απόλυση, πως «δε θα διαλύσετε οικογένειες», όπως χαρακτηριστικά τονίζει:

«Δεσμευτείτε κ. Μανιτάκη ότι δεν θα διαλύσετε οικογένειες, δεν θα αναγκάσετε συναδέλφους να παραιτηθούν. Δεσμευτείτε κ. Μανιτάκη ότι οι μετακινήσεις θα γίνουν εντός του Νομού στον οποίο δουλεύαμε μέχρι το Νοέμβριο του 2012. Δεν είμαστε στρατιωτικοί να μετακινούμαστε ανά την επικράτεια, ούτε θίασοι να κάνουμε περιοδείες. Δεσμευτείτε ότι δεν θα αναγκάσετε κανέναν συνάδελφο να παραιτηθεί από τη διαδικασία, ότι δεν θα απολύσετε κανέναν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ