Δεν υπήρξε συμφωνία για δάνειο από Ρωσία προς Κύπρο

poutin anastasiadisΠρος το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για δανειακή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία, μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, με το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.

«Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό.

Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα.

Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.

Εξελίξεις και στην Κύπρο

Πριν από λίγο, διακόπηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας.

Εξερχόμενος του προεδρικού, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Σπύρος Σταυρινάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε σχέδιο στην Τρόικα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σταυρινάκης και ερωτηθείς κατά πόσο θα οδηγηθεί σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών ο κ. Σταυρινάκης είπε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο και πρόσθεσε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων σχεδίων.

Σε ερώτηση αν έχει μέχρι στιγμής απορριφτεί οτιδήποτε από την Τρόικα, ο Υποδιοικητής απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί κάποιο σχέδιο στην Τρόικα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα επανέλθουν στο Προεδρικό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σύσκεψη η οποία δρομολογήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα υπό τον Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη με συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς ο κ. Σταυρινάκης για το αντικείμενο της σύσκεψης στην Κεντρική Τράπεζα είπε ότι αυτή διεξάγεται «για να εξεύρουμε τρόπους για βγούμε έξω από αυτή την κρίση». Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από την κρίση ο κ. Σταυρινάκης είπε «ναι, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης «έχει μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα για να συζητήσει ένα σχέδιο Β που έχει σχέση με την χρηματοδότηση και τη μείωση των 5.8 δις ευρώ».

«Πήγαν τώρα στην Κεντρική Τράπεζα για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο και να ξέρουν οι τεχνοκράτες των κομμάτων τι είναι αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων ενώ σε σχέση με το πότε και το κατά πόσο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες, είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί σήμερα.

Ωστόσο, ο Αναπληρωτής Υπ Οικονομικών, Υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι «παραμένουμε σε πολύ δύσκολη θέση».

Για τις 11:00 π.μ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά επειδή πήρε παράταση η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Κύπρου, μετατίθεται χρονικά η σύσκεψη με την τρόικα και το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο είναι σε ετοιμότητα για να συνέλθει εκτάκτως και να επικυρώσει αποφάσεις που ίσως ληφθούν.

Σάλος έχει προκύψει και με τις δηλώσεις του κύπριου υπουργού Εσωτερικών στο MEGA. Ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι η Τρόικα δεν θέλει να ξανανοίξουν οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου και πως η Τρόικα έχει πει όχι σε κυπριακό Plan B, κάτι που ωστόσο διέψευσε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο protothema.gr.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ