Δήμος Χανίων | 15.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση για φτυάρια και λιπάσματα; | Σιγά τα λάχανα!

δήμος-χανίων-15-000-ευρώ-με-απευθείας-ανάθε-74619

lahanokipos4Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, προκάλεσε η ερώτηση του Μ. Κυνηγού, σχετικά με το ποσό των 15.000 ευρώ «για προμήθειες και εργασίες που αφορούν το Δημοτικό Λαχανόκηπο» θέμα εντός της ημερησίας διάταξης.

Η παράταξη «Χανιά, Ανοιχτή Πολιτεία», εξέφρασε την απορία της τόσο για το ύψος του ποσού («15.000 για σπόρους, φτυάρια και λιπάσματα;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυνηγός) όσο και για τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης με την οποία θα γίνει η προμήθεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Κυνηγός, 4.000 ευρώ που προβλέπονται μόνο για λιπάσματα, είναι για όποιον γνωρίζει, ένα τεράστιο ποσόν.

«Τα πόσα είναι ενδεικτικά, αυτά προτείνονται και είναι το μέγιστο δυνατόν που μπορούμε να αντλήσουμε από το πρόγραμμα» απήντησε η αρμόδια αντιδήμαρχος κα. Χ. Χατζηδάκη, η οποία αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο πώς η δομή του δημοτικού λαχανόκηπου, είναι σχεδιασμένη για να καταπολεμήσει τη φτώχεια αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό 100 περίπου οικογενειών που θα επωφεληθούν από αυτήν καλλιεργώντας τα δικά τους προϊόντα.

 Ποιος διάλεξε το οικόπεδο;

Ωστόσο, δεδομένου του πολύ μειωμένου ενδιαφέροντος των πολιτών για το Λαχανόκηπο, κάτι που είναι πολύ περίεργο εν μέσω τέτοιας κρίσης, ενστάσεις διατυπώνονται για τον τρόπο επιλογής του οικοπέδου (στη Σούδα, σε τοποθεσία χωρίς εύκολη πρόσβαση με ΜΜΜ, πίσω από το κτήριο του νέου Δημαρχείου).

«Με ποιο τρόπο βρήκαμε τα οικόπεδα; Πώς; Και από ποιόν τα πήραμε; Με σταματά κόσμος στο δρόμο και μου λέει: κι εγώ είχα οικόπεδο!». Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε; Τα νοικιάζουμε ή τα πήραμε δωρεάν;», ρώτησε η κα Χαρούλα Μυλωνάκη ζητώντας απαντήσεις:

«Να μας πείτε επιτέλους τι έχετε κάνει! Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσο οικόπεδο παίρνει ο καθένας! Πόσο κάνει τέλος πάντων ένα φτυάρι!».

Ο «Ξένιος Δίας» 

Η κα Χατζηδάκη, ως αρμόδια αντιδήμαρχος, τόνισε ότι αυτά είναι θέματα του δικαιούχου («Ξένιος Δίας») και όχι του συμπράττοντος φορέα (Δήμος Χανίων).

Πρωτοπαπαδάκης: «Καμία αποτελεσματικότητα ο λαχανόκηπος»

Ενστάσεις πάνω στη δομή του λαχανόκηπου από τεχνικής και οικονομικής σκοπιάς εξέφρασε και ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Πρωτοπαπαδάκης: «Είναι ένα πρόγραμμα που στοιχίζει 60.000 ευρώ συνολικά. Ούτε το 5% της αξίας δεν αντισταθμίζεται από τα προϊόντα που θα παραχθούν», τόνισε εξηγώντας την αδυναμία των αρμόδιων υπουργείων να απορροφήσουν σωστά και να διαχειριστούν αυτού του είδους τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αν με αυτά τα λεφτά αγοράζαμε προϊόντα πρώτης ανάγκης θα ζούσαν αυτές οι οικογένειες για πέντε χρόνια», είπε, τονίζοντας ότι ο Δήμος Χανίων δέχτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για να μην κατηγορηθεί ότι δεν υποστηρίζει τις κοινωνικές πολιτικές.

Απαντήσεις

Ωστόσο, οι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα, θεωρούν ότι δεν έλαβαν τις απαντήσεις που ζητούσαν, πιστεύοντας ότι το ζήτημα του πώς και γιατί επελέγη το συγκεκριμένο οικόπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει και υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν οι αποφάσεις είναι του υπουργείου, το πώς διαχειρίζεται μια πόλη τα χρήματα αυτά και το πώς χρησιμοποιεί αυτήν την κοινωνική δομή για το σκοπό που πραγματικά προορίζεται και όχι για να εξυπηρετήσει αλλότριους σκοπούς, είναι θέμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook