Για ποιά σπασμένα μιλάμε ;…

για-ποιά-σπασμένα-μιλάμε-8190

Δευτέρα πρωί και η είδηση που κυριαρχεί είναι μία…

ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΩΝ

Οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν τα σπασμένα.

Τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης των δήμων θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα δημοσιευθεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ετσι, οι πολίτες ενδέχεται να δουν για παράδειγμα το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλουν ακόμη και να δεκαπλασιάζεται σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση της τήρησης του προϋπολογισμού ενός δήμου. Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις θα λειτουργεί σε μηνιαία βάση Παρατηρητήριο ελέγχου της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων και των νομικών τους προσώπων.

Σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης κατά 10% στους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και εφόσον δεν συμμορφωθεί ο δήμος μετά τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου εντός εξαμήνου, τότε θα υπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού υπάρχει ενδεχόμενο να απαιτηθεί επιβολή επιπλέον τοπικών φόρων και τελών ενώ προβλέπεται και αύξηση σε ήδη υφιστάμενους.

Για τους υφιστάμενους ορίζεται αύξηση του ΤΑΠ μέχρι και 3 τοις χιλίοις για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και μέχρι την εξυγίανσή του, ενώ θα προωθείται και αύξηση από 0,5% έως και 2% στο τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων που καταβάλλουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο τέλος παρεπιδημούντων των ξενοδοχειακών μονάδων.

Πέραν των επιβαρύνσεων που θα υποστούν πολίτες και επιχειρήσεις, θα εφαρμόζεται περιορισμός των προσλήψεων και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων του προσωπικού του δήμου.(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ)

Συγνώμη αλλά, για ποια «σπασμένα» μιλάμε;

Τα «σπασμένα» της ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των δήμων από δημάρχους και δημοτικά συμβούλια που ΕΜΕΙΣ ΕΞΕΛΕΞΑΜΕ οι οποίοι αποκλίνουν από τον προϋπολογισμό του δήμου που ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΗΡΤΗΣΑΝ!

Θα τρελαθούμε;

Και στο κάτω-κάτω, ένας δήμος -θεωρητικά- κάνει έξοδα για τους δημότες του και όχι για τρίτους σε άλλα μέρη, άλλους τόπους και άλλες γειτονιές.

Όταν αγαπητοί δεχόσασταν και πανηγυρίζατε για τον «Καλλικράτη» τον είχατε διαβάσει;

Μήπως διαβάσατε μόνο ότι σας βόλευε, δηλαδή μόνο τα δικαιώματα και όχι τις υποχρεώσεις;

Όταν πχ ένας δήμαρχος δίνει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει γήπεδο σε μία τοπική ποδοσφαιρική αμάδα που ξαφνικά και για πρώτη φορά στην ιστορία της παίζει στην Α1 κατηγορία και μετά κλαίγεται ότι δεν έχει χρήματα για να ανακαινίσει ένα κτήριο ώστε να γίνει μουσικό σχολείο… τι περιμένει;

Να του τα δώσει το κράτος;

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα, πληρώνοντας διάφορα ποσά για «καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις» και στην αρχή της σχολικής χρονιάς να κλαίγονται ότι δεν έχουν πόρους για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς… τι περιμένουν;

Να τους τα δώσει το κράτος;

Δηλαδή η δουλειά των δημοτικών αρχόντων ποια είναι;

Να σπαταλούν χρήμα χωρίς μέτρο ώστε να είναι αρεστοί και να κάνουν αβίαστα δημόσιες σχέσεις για την προσωπική τους προβολή;

Όχι κυρίες και κύριοι της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Έχετε έναν δήμο να διοικήσετε και καλείστε να κάνετε χρηστή διαχείριση των πόρων σας χωρίς σπατάλες και με μέτρο.

Δεν κάνουμε τα έξοδα και μετά ψάχνουμε να βρούμε πως θα τα καλύψουμε!

Όπως κάνει και ο τελευταίος συνετός οικογενειάρχης του πλανήτη, πρώτα μετράμε τα «κουκιά» και μετά κάνουμε τα έξοδα ιεραρχώντας τα και με μέτρο!

Δεν βγαίνουμε κάθε λίγο και λιγάκι σαν τους ζήτουλες να ψάχνουμε παραπάνω χρήματα από το κράτος ή από δάνεια για να καλύψουμε την ανικανότητά μας για σωστή, ορθολογική και συνετή διοίκηση του δήμου μας!

Απλή κοινή λογική…

ΥΓ : Επειδή, προφανώς δεν σας αρέσει να χαλάσετε το προφίλ σας στις τοπικές κοινωνίες που σας εκλέγουν κοιτάξτε σύντομα να βάλετε μυαλό και να καταλάβετε τι σημαίνει «ορθή ιεράρχηση ΄δαπανών» ώστε να αποφύγετε την αύξηση των δημοτικών τελών διαφορετικά… δύσκολα θα τα βγάλετε πέρα με τους δημότες σας!

 

ΜΑΝΙΑ «ΚΟΙΝΟΣ-ΤΟΠΟΣ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook