Γερμανία προς Ιταλία: Δεν είστε Ελλάδα, φτιάξτε κυβέρνηση!

simaiesΑνησυχία σε όλη την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία προκαλεί ο υπαρκτός κίνδυνος ακυβερνησίας στη Ρώμη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία σήμερα προχώρησε σε δημοπρασία με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,237% έναντι 0,731% που ήταν στις 29 Ιανουαρίου, δηλ. μόλις έναν μήνα πριν. Η Ιταλία άντλησε 8,75 δισ ευρώ, αύριο όμως, υπαρχει νέα δημοπρασία, που ο στόχος είναι να αντληθούν 6,5 δισ σε 5ετή και 10ετή ομόλογα. Ήδη σήμερα τα επιτόκια των 10ετών έχουν ανέβει κατά 0,30 – 0,35% στα 4,75 – 4,80%.

«Δεν είστε Ελλάδα, η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία» λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώντoς κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.

«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και μέρος κλειδί της νομισματικής ένωσης, και η Ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για νέες εκλογές σε εσάς» είπε ο Μίσφλεντερ στην Repubblica. Ένα τέτοιο «σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας», είπε ο Μίσφλεντερ.

Από ην πλκευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταρρυθμιστικά κόμματα στις ιταλικές εκλογές και πρόσθεσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», τόνισε ο Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα χρειάζεται να βοηθήσουν για να σταθεροποιήσουν την υπερχρεωμένη αυτή χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβέλε, ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων» προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης.

«Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση…Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Φόβους για το ιταλικό αδιέξοδο εκφράζει η Μαδρίτη

Εξαιρετικά ανήσυχη μετά τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, η Ισπανία φοβάται μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές και ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε ότι υπάρχει η αίσθηση “ακραίας ανησυχίας” για πιθανές κινήσεις στα σπρεντ των ομολόγων ως αντίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα.

“Είναι ένα άλμα στο πουθενά που δεν είναι θετικό ούτε για την Ιταλία ούτε για την Ευρώπη”, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης στη Μαδρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές, αλλά ότι ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

“Ο,τι είναι καλό για την Ιταλία, είναι καλό για την Ισπανία”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η πολιτική βούληση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση θα πρυτανεύσει.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει βαθειά ανησυχία για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ενώ οι αγορές υποχωρούν ανήσυχες για την πολιτική παράλυση στην Ιταλία, τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Πώς αντιδρά η Γαλλία

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία δείχνουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν στους ψηφοφόρους περισσότερες ελπίδες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να εξισορροπούνται τα επώδυνα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην Euro Zone Summit που οργανώνει το Ρόιτερς, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε πως το αδιέξοδο που προέκυψε από τις ιταλικές εκλογές είναι χωρίς αμφιβολία ανησυχητικό και εξέφρασε την ελπίδα ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή για να σχηματίσει μια ισχυρή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

“Όταν το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι στέλνει η Ευρώπης είναι αυτό της λιτότητας, κάποια στιγμή οι πολίτες δεν μπορούν να το αντέξουν…Πρέπει να υπάρξει μια άλλη προοπτική…ότι θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη”, τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε πως οι Ιταλοί απέρριψαν “την πολιτική που επέβαλαν οι αγορές”.

“Οι Ιταλοί δήλωσαν πως δεν συμφωνούν με την πολιτική που επέβαλαν οι αγορές”, είπε ο γάλλος υπουργός.

Πηγή: protothema.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βεβαίως και δεν είναι Ελλαδίτσα των 10.000.000, η Ιταλία των 50.000.000, μέλος των “Μεγάλων 7 (G7)” http://en.wikipedia.org/wiki/G8 , και στη συνέχεια των G8. Άρα φανταστείτε και την παρακμή & πτώση των φρατέλων, λόγω της υπονόμευσης της Γερμανίας..

    Eν τούτοις, η κατάσταση μιας χώρας δεν είναι στατική. Από την πολιτική που εφαρμόζεται, όπως και από τις διεθνείς συγκυρίες & αλληλεπιδράσεις, μεταβάλλεται αναλόγως και το δυναμικό στάτους της χώρας. Έτσι και η υπαρχία της Ιταλίας ακολουθεί το πειραματόζωο “Reichskommissariat Griechenland”, στον οδυνηρό μονόδρομο του εξευτελισμού και της ευρωυποδούλωσης http://sites.google.com/site/evdaemonia/home/public-debt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ