Βόμβα Μανιτάκη για συμβασιούχους

manitΣε ενδοκυβερνητική κόντρα και σε σύγκρουση εντός της ΔΗΜΑΡ, με διαιτητή τον Φώτη Κουβέλη που βρίσκεται στο εξωτερικό, εξελίσσεται η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θέσει εκτός Δημοσίου όλους εκείνους τους συμβασιούχους που παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές διαταγές.

Η νέα αυτή ρύθμιση του Αντώνη Μανιτάκη αφορά χιλιάδες εργαζομένους που τα τελευταία χρόνια προσέφυγαν κατά του Δημοσίου και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατάφεραν να διασφαλίσουν έστω και την προσωρινή παραμονή τους στην εργασία τους μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ομογάλακτος του Αντώνη Μανιτάκη στη ΔΗΜΑΡ και προσωπική επιλογή του Φώτη Κουβέλη για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, αρνείται – σύμφωνα με πληροφορίες – να υπογράψει τη νομοθετική ρύθμιση προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και κυρίως στον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται να διαχειριστεί την κρίση μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Κατά τον Αντώνη Ρουπακιώτη, η ρύθμιση Μανιτάκη παραβιάζει προφανή και πάγια εργατικά δικαιώματα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Με την επίμαχη ρύθμιση, καταργείται – μεταξύ άλλων – η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από τη Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης κ.λπ..

Ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, αντίστοιχα, για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζουν, «νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη», με το οποίο καταργείται από τα δικαστήρια η έκδοση προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης με το επίμαχο νομοσχέδιό του, «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους «η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

«Ο τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή». «Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά τη διάταξη αυτή, ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργησή της. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από τη “διοικητική μεταρρύθμιση” του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων» προστίθεται.

«Ούτε λίγο – ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για τη ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Οι κ.κ. Νικολουτσόπουλος και Λουκάς καταλήγουν ότι «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλώς αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή, ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους».

 

Πηγή : zougla,gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ