Αυτός είναι ο γοητευτικός Κρητικός που δαμάζει τα…φαράγγια | Photos

αυτός-είναι-ο-γοητευτικός-κρητικός-πο-113506

Τον λένε και «δαμαστή των φαραγγιών» και όχι άδικα μιας και είναι από τους λίγους Έλληνες – ίσως ο μοναδικός – που σε ελάχιστα χρόνια διέσχισε 735 «άβατα φαράγγια» με τεχνικά μέσα, σε 14 χώρες!

Μεταξύ αυτών και την Τρύπα του Διαβόλου στη Μαδαγασκάρη, ένα φαράγγι μόνο για «εκλεκτούς» του οποίου ο καταρράκτης είναι σε βάθος 470 μέτρων και για να ακολουθήσεις την πορεία του νερού χρειάζονται 3 ώρες, για να διασχίσει κάποιος όλο φαράγγι 17 ώρες.

vromirakis7Φωτογράφος στο επάγγελμα, ο Γιάννης Μπρομοιράκης ασχολήθηκε και με την εξερεύνηση και χαρτογράφηση των φαραγγιών της Κρήτης, εκδίδοντας ένα μοναδικό οδηγό, ενώ με την ομάδα του αποτελεί δύναμη της πολιτικής προστασίας του νησιού, όταν πρόκειται για δύσκολες διασώσεις.

Το χόμπι του είναι γνωστό, παγκοσμίως, ως canyoning, η διάσχιση –κατάβαση δηλαδή ενός μη πεζοπορικού φαραγγιού με τεχνικά μέσα. Πρωτοπόροι είναι οι Γάλλοι. Εκεί εκπαιδεύτηκε και ο ίδιος και εξελίχθηκε.

vromirakis5Έγινε εκπαιδευτής και έφερε το canyonig στην Κρήτη, που θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις του είδους, διότι υπάρχουν τόσα πολλά φαράγγια σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση.

bromirakis«Η Κρήτη έχει 90 φαράγγια με καταρράκτες. Στο νησί βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης στην Ελλάδα, στα 240 μέτρα. Είναι η «Πέρδικα»- παραφάραγγο που πέφτει στο φαράγγι της Σαμαριάς» λέει ο Γιάννης και εξομολογείται ότι ήταν ανέκαθεν τύπος που περπατούσε στα βουνά. Έβλεπε τα φαράγγια που δεν ήταν προσβάσιμα και δεν ήξερε πως θα φτάσει κοντά τους.

Τώρα όμως, μετά την εκπαίδευσή του στη Γαλλία, τονίζει ότι το canyoning δεν είναι για “superman” αλλά για υγιείς ανθρώπους με μέτρια φυσική κατάσταση.

canyon1Μάλιστα μέσω του Παγκρήτιου Ομίλου Διάσχισης κι Εξερεύνησης Φαραγγιών (ΠΟΕΦ) που δημιούργησε, έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 250 άτομα και μάλιστα τα περισσότερα γυναίκες.

Η αγάπη του Γιάννη Μπρομοιράκη για τα φαράγγια δε σταμάτησε μόνο στην εκπαίδευση.

canyon4Δούλεψε σκληρά επί δύο χρόνια για την ανακάλυψη των φαραγγιών, τη χαρτογράφησή τους, τη φωτογράφιση, την ασφάλιση, την καταγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών τους.

canyon-2Όλη αυτή η έρευνα βρίσκεται στον πρώτο ελληνικό πεντάγλωσσο (ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά) οδηγό κατάβασης φαραγγιών (Canyoning) στα φαράγγια της Κρήτης που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Ευρώπη από τις εκδόσεις ROAD.

canyon-5«Στην Κρήτη τα φαράγγια είναι πολλά, ίσως πολύ περισσότερα από 250, με γνωστότερο το φαράγγι της Σαμαριάς. Όμως εκτός από τα «ανοικτά» ή τελείως διαβρωμένα από το νερό φαράγγια υπάρχουν και τα «κλειστά», που μέσα τους κρύβουν καταρράκτες και κάθετα πλάγια τοιχώματα, που μέχρι και τις μέρες μας ήταν αδιαπέραστα, άγνωστα, μαγευτικά, κρύβοντας μέσα τους δράκους και νεράιδες.

vromirakismesaΤα τελευταία λοιπον ανεξερεύνητα κομμάτια στην επιφάνεια του νησιού, «τα άβατα φαράγγια» είναι αυτά που ο απλός περιπατητής ή ορειβάτης δεν μπορεί να επισκεφτεί, αλλά χρειάζεται εκπαίδευση και σύγχρονα τεχνικά μέσα, που μόνο τα τελευταία 30 χρόνια ανακαλυφθήκαν.

vromirakisexo_0Τα απάτητα φαράγγια της Κρήτης, που ασφαλίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από μια ομάδα 4 Κρητών canyoners, έχουν καταρράκτες μέχρι και 145 μέτρων, με άνοιγμα στη βάση τους από 40 πόντους έως και 15 μέτρα και με γνωστότερο όλων το φαράγγι του Χα στην περιοχή της Ιεράπετρας.

canyon-3Σήμερα τα φαράγγια της Κρήτης είναι προσβάσιμα από ανθρώπους που εκπαιδεύονται γι’ αυτό και έχουν βαθιά αγάπη για τη φύση.

Πηγή: madeincreta

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook