Από την εταιρεία θεάτρου “Μνήμη” | Αφιέρωμα στον ποιητή Αργύρη Χιόνη

xionisΗ Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει την θεατρική παράσταση “Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη” στο θέατρο Κυδωνία, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου 2013 κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 το βράδυ.

Πρόκειται για μια σκηνική προσέγγιση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη που συνδυάζει την προβολή μιας ταινίας με την ερμηνεία ποιημάτων από έναν ηθοποιό.

Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η ερμηνεία των ποιημάτων που απαρτίζουν την παράσταση, είναι του Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ η ταινία που τη συνοδεύει γυρίστηκε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης στο Θροφαρί Κορινθίας από τον κινηματογραφιστή Σταύρο Ψυλλάκη.

Τους ήχους της ταινίας επιμελήθηκε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.

Ο Αργύρης Χιόνης, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές της γενιάς του, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2011.

Το πάθος της ποίησης τον συντρόφευε σε όλη του τη ζωή και τον ακολουθούσε σε όλες τις περιπλανήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του απομονωμένος, στο σπίτι του, στο χωριό Θροφαρί Κορινθίας, καλλιεργώντας, όπως ο ίδιος έλεγε, τη γη και την ποίηση.

Η παράσταση του θεάτρου, «Ακίνητος στου ποταμού την κοίτη» είναι βεβαίως μια παρουσίαση της ποίησης του Αργύρη Χιόνη, όμως πάνω απ’ όλα είναι μια απόδοση χρέους σ’ έναν φίλο που έφυγε.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, στο Κάστρο της Καβάλας, την 1η Αυγούστου 2012, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα 7+2 προσωπογραφίες ποιητών, έως όρθρου βαθέως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ