Ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι οι Κυπριακές Τράπεζες

ανοίγουν-στις-1200-το-μεσημέρι-οι-κυπριακ-44039

trapeza kyprouΣε επιφυλακή βρίσκεται από το πρωί η κυπριακή Αστυνομία, για το άνοιγμα των τραπεζών που αναμέται στις 12 το μεσημέρι, δίνοντας έτσι «τέλος» στην πολυήμερη αγωνία.

Επειτα από 12 ημέρες που έμειναν κλειστές, οι τράπεζες θα ανοίξουν σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν χθες βράδυ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Ωστόσο, μπορεί τα τραπεζικά καταστήματα να ανοίγουν, εντούτοις θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις συναλλαγές.

Εξω από τα υποκαταστήματα δεν υπάρχουν ουρές, αλλά παρατηρείται αστυνομική παρουσία.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε πως η Αστυνομία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανά επεισόδια, που μπορεί να προκληθούν από αγανακτισμένους πολίτες, λόγω του παρατεταμένου κλεισίματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει κάνει όλες τις ενέργειες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Κάλεσε το κοινό όπως επιδείξει ψυχραιμία και λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα, που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες.

Επίσης, καλεί το κοινό αν θέλει να ενημερώσει την Αστυνομία για ο,τιδήποτε να καλέσει αμέσως τη «Γραμμή του πολίτη».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας , Αλίκη Στυλιανού, οι τράπεζες στην Κύπρο θαμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00. Οι υπάλληλοι των τραπεζών βρίσκονται από το πρωί στις εργασίες τους, ενώ οι καταθέτες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η προσοχή όλων εστιάζεται σήμερα στην αντίδραση των πολιτών και κυρίως των ξένων καταθετών για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Μια μαζική εκροή καταθέσεων και η δημιουργία πανικού θα ήταν ό,τι χειρότερο, καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά ανεπιθύμητων επιπτώσεων και ένα καταστροφικό οικονομικό τσουνάμι.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες κυρίως στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, γι’ αυτό έχουν προγραμματιστεί έκτακτα μέτρα από την Αστυνομία.

Στο μεταξύ, σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα» κατέληξαν στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προσδιορίζεται στο +/- 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί στις επόμενες βδομάδες, που θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το Διάταγμα, που εκδόθηκε, έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό), που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύος του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Το Διάταγμα προβλέπει ότι:

Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε ανάληψη αργότερα.

Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις5

Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.

Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτα μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.

Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπα γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.

Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.

Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων. Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook