Αγώνας δρόμου για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

troika stou samarasΑγώνα δρόμου για να κλείσει με κάθε λεπτομέρεια η διαπραγμάτευση με την Τρόικα την Τετάρτη δίνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, στην καθοριστική σύσκεψη των απεσταλμένων των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών στις 4 το απόγευμα.

Στόχος είναι να μπουν και οι υπογραφές, πριν την αναχώρηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη για το άτυπο Γιούρογκρουπ.

Ωστόσο οι ελεγκτές δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν θα εγκρίνουν την άμεση αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ξεχωριστά δηλαδή από τα υπόλοιπα 6 δισ. που πρέπει να εγκριθούν από το Γιούρογκρουπ στις 13 Μαΐου.

Για να συμβεί όμως αυτό, όπως έλεγε στο protothema.gr ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «θα πρέπει και οι ελεγκτές να δείξουν καλή θέληση, αλλά ακόμα δεν έχουν απαντήσει για να ξέρουμε».

Πιέζουν και άλλο με τους φόρους ακινήτων

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως, ειδικά για τους φόρους ακινήτων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι ελεγκτές εγείρουν ζητήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκούνται στις δεσμεύσεις για τα έσοδα από φόρους ακινήτων του 2013, που θεωρείται «μεταβατική χρονιά», αλλά αξιώνουν να τους παρουσιάσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση και το σχέδιο για τη μορφή που θα έχει ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014!

Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σαν συνέπεια νέες καθυστερήσεις και εμπόδια στην άμεση εκταμίευση των δόσεων

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως φέτος ο στόχος έσοδα των 3,2 δισ. υπερκαλύπτεται κατά σχεδόν μισό δισ. αφού υπολογίζεται να εισπραχθούν:

– 1 δισ. ευρώ από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2011-2012-2013.

– 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

– 1,3 δισ. ευρώ από το «Ενιαίο Φόρο» του 2013.

– 80-100 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Η απώλεια εσόδων 200-250 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την οριζόντια μείωση 10% -15% των συντελεστών του «Ενιαίου Φόρου» του 2013 θα καλυφθεί με:

– την αύξηση (έως διπλασιασμό) του συντελεστή φόρου που ίσχυσε για το ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

– Τη φορολόγηση των ακινήτων που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ ή που απαλλάχθηκαν από ΤΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ με αποφάσεις των οικείων δήμων.

Εξόφληση χρεών ως το 2017

Οριστικοποιείται πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Θα είναι μια αρκετά σκληρή διαδικασία, για όσους την επιλέξουν, αφού θα προβλέπει:

– Έκτακτη ρύθμιση με 36 ή και 48 δόσεις (δεν έχει ακόμα απαντήσει αν τις δέχεται τελικά η Τρόικα) για όσα χρέη είχαν δημιουργηθεί έως 31-12-2012 σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Όλες τις δόσεις θα δικαιούνται όσοι υποβάλουν αίτηση υπαγωγής έως 30 Ιουνίου.

Έτσι θα πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2016 (ή του 2017 αν ισχύσουν οι 48 δόσεις).

Τον ίδιο μήνα το αργότερο θα λήγουν οι δόσεις, έστω και αν υποβάλουν αργότερα την αίτηση, αφού θα αφαιρείται μία δόση για κάθε μήνα καθυστέρησης (πχ 47 δόσεις για αιτήσεις που θα κατατεθούν τον Ιούλιο, 46 από τον Αύγουστο, 45 από Σεπτέμβριο του 2013 κλπ). Όλα τα χρέη θα κεφαλαιοποιούνται, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι έντοκες αλλά θα δοθούν και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις για τους συνεπείς.

Όποιοι χάσουν όμως τη ρύθμιση, θα …χάνουν τα πάντα, αφού θα ενεργοποιούνται αυτομάτως και αναπότρεπτα τα μέτρα αναγκαστικής ρύθμισης, χωρίς να δίδεται πια άλλη ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποφύγει τις κατασχέσεις που θα καλείται να πληρώσει ολόκληρη την οφειλή του.

– Νέα “πάγια” ρύθμιση, χωρίς ημερομηνία λήξεως και με 12 δόσεις (ή 24 στην καλύτερη περίπτωση) για όσα χρέη δημιουργούνται από την 1-1-2013. Πιθανότατα έτσι, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν η δυνατότητα που έχουν σήμερα όσοι χρωστούν στην εφορία, να εξοφλούν πχ σε 15 δόσεις που έδιναν ως τώρα συνήθως οι εφορίες στους περισσότερους.

Όλα τα χρέη στο μέλλον θα πρέπει να εξοφλούνται σε ένα χρόνο και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, όσοι κάνουν χρήση της έκτακτης ρύθμισης με τις 36 ή 48 δόσεις. Άρα θα πρέπει να επιλέξει κανείς σε ποια θα μπει, για να μην κινδυνεύσει να χάσει και αυτήν που έχει.

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται και οι δανειστές για τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες. Ερωτηματικό παραμένει όμως και η τύχη του σχεδίου για απολύσεις από το δημόσιο όσων ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανεπάρκεια, καθώς ακόμα εκδηλώνονται ενδοκυβερνητικές τριβές για το ζήτημα.

Πηγή:protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ